Bratunac: Održano plivanje za časni Bogojavljenski krst

U Bratuncu je danas održana jedanaesta duhovno kulturna manifestacija „Plivanje za časni Bogojavljenski krst 2020“. 24 učesnika plivali su u rijeci Drini, na „Rajskoj plaži“, u dužini od 33 metra što simbolizuje Hristove godine. Prvo mjesto osvojio je Slađan Vasić iz Bratunca, dok je drugo mjesto pripalo Nemanji Mićiću i treće Siniši Grubiši.  Organizatori ove manifestacije i ove godine su Crkvena Opština Bratunac i Eko-rafting klub „Rajska plaža“ Bratunac, a istu su podržale lokalne zlatare i privrednici koji su plivačima obezbjedili nagrade.

SLAĐAN VASIĆ, POBJEDNIK:

„Izuzetan je osjećaj i svima bih preporučio iz našeg grada da se prijave, jer iskustvo je nezaboravno.“

„Poslije svete liturgije u hramu i velikog osvećenja vode došli smo ovdje, kako ja kažem, na najljepše mjesto na Drini u našem gradu Bratuncu, gdje su se učesnici viteški nadmetali za časni krst. Važnije im je da učestvuju u plivanju nego da gledaju  ko će pobjediti i to je danas bilo bitno. Ko je pratio mogao je  da vidi  da je jedan učesnik doplivao do krsta i čekao pobjednika, odnosno drugoga da dođe do krsta koji je proglašen za pobjednika.“, izjavio je Protojerej Dušan Spasojević.

Svi učesnici dobili su vrijedne novčane nagrade, a dobitniku prve dodijeljen je pozlaćen krst i zlatnik. Ovoj manifestaciji se svake godine odazove sve više ljudi, što potvrđuje i činjenica da su u Bratuncu na plivanju učestvovale i komšije iz Srebrenice, Milića i Vlasenice.

„Kao i do sada i danas je proteklo sve u najboljem redu. Svake godine se pojavi po jedan novi osvajač ovog časnog krsta. Momci su stvarno vitezi koji trebaju na ovoj temperaturi izdržati i plivati.“, rekao je Slavoljub Mlađenović iz Eko-rafting kluba „Rajska plaža“ Bratunac.

„Sve veći broj mladih učestvuje u plivanju gdje imamo od nekih 17, 18 godina pa i do 60, 65 godina starosti učesnika. Veliki broj naših vjernika je bio prisutan na ovom plivanju što znači da je to postala jedna dobra tradicija koja će i u narednom periodu se održavati i Opština će nastaviti podržavati ovakve manifestacije.“, istakao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.