Bratunac: Održano dokumentarno-književno veče

Povodom slave Tehničkog remonta Bratunac, a u organizaciji Doma kulture, održano je dokumentarno-književno veče autora Momira Krsmanovića. Manifestaciji je prisustvovao i akademik Matija Bećković.

Momir Krsmanović pisao je o stradanju srpskog naroda na rijeci Drini i u Drugom sjetskom ratu ali i u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Moje prvo djelo ‘Teče krvava Drina’ izdato je 1983. godine. Štampanje ovog romana je finansiralo devet stotina zaposlenih preduzeća ‘Bora Kečić’ u Železniku, gdje sam bio zaposlen. Za ovaj istoriografski roman u kojem su sve ličnosti autentične, materijal sam sakupljao punih deset godina. Roman je baziran na činjenicama, istinskim ličnostima i svjedočenjima preživjelih. Roman je, zbog svoje tematike koja obrađuje zločine nad Srbima, 1983. godine izazvao mnoštvo reagovanja u javnosti tadašnje Jugoslavije. Nazvan je ‘atak na bratstvo i jedinstvo’, a u Beogradu je osnovana i ‘komisija za slučaj Krsmanović’. Tokom 1992. godine objavio sam prvi dio trilogije ‘Krvave ruke islama’. Ovaj roman je napisan u manastiru Velika Remeta na Fruškoj gori. Ova trilogija je upotpunjena romanima ‘Tragovi mrtve braće’ i ‘Kletva mrtve braće’. Roman ‘I Bog je zaplakao nad Bosnom’, u kojem opisujem stradanja srpskog naroda u periodu rata u BiH, objavio sam 1994. godine. Za pisanje ovoga romana koristio sam 120 audio-kaseta koje sadrže svjedočenja o stradanju Srba na prostoru od Brčkog do Nevesinja“, istakao je u svom izlaganju Momir Krsmanović.

„Meni je izuzetno drago što sam danas ovdje i što ću govoriti o radu i djelu Momira Krsmanovića. Ovo je jedan lijep i važan povod – došli smo da predstavimo Momira i njegove knjige posvećene ovom kraju i najviše samoj rijeci Drini. Momir već godinama svjedoči o svemu što se dešavalo na ovoj rijeci i njenoj okolini. Zaslužio je da ostane zapamćen u istoriji i da ga njegov narod zapamti“, rekao je Matija Bećković, koji je izrecitovao i nekoliko svojih pjesama.

Osim Momira Krsmanovića i Matije Bećkovića, veče je upriličila i književnica Jasmina Janković, te guslar Zoran Golubović.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović zahvalio se za posjetu i dodao da je, zahvaljujući kompaniji TRB Bratunac i Domu kulture, sve više kulturnih događaja u našoj opštini.

Prije književne večeri organizovana je posjeta Tehničkom remontu Bratunac, gdje su se prisutni upoznali sa privrednim kapacitetima ove firme.