Bratunac: Održan centralni parastos za stradale Srbe u Srednjem Podrinju

Parastosom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih, na bratunačkom groblju održan je parastos za sve stradale Srbe u Srednjem Podrinju u proteklom ratu.

Poslije vjerskog obreda, delegacije su položile cvijeće kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutog u čast 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz regije Birač, od kojih je 2.428 nastradalo u Srednjem Podrinju, a ostali na drugim ratištima i dijelovima BiH.

Mnogobrojni članovi porodica nastradalih i nestalih bili su i danas na vojničkom groblju u Bratuncu. Slavka Matić je jedna od njih.

„Ubijene su mi ćerke Snježana i Gordana, i muž Radivoje. Sjećam se tog dana kao da je juče bilo. Izgubila sam nadu da će pravda stići počinioce ovih zločina, još se jedino nadam u Božju pravdu“, rekla je Slavka Matić.

Obilježavanju stradanja Srba u Podrinju prisustvovao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine RS, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, načelnici opština u regiji Birač i brojni drugi.

Nakon parastosa, upriličen je prigodan program i obraćanje zvaničnika na bratunačkom trgu.

„U prethodnom periodu gubili smo dosta vremena, drugi su radili. Posebno bih pohvalio Institut za nestale, koji istinu svakim danom sve više dokazuje, i svi na tome moramo istrajati. Moramo istrajati, mislim na naše generacije koje su sve ovo preživjele, da to ne očekujemo od drugih. Treba da poštujemo i tuđe civilne žrtve, ali svi treba da tražimo da svi poštuju i naše žrtve“, izjavio je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

„Žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, istinu o stradalima treba da prenosimo i pričamo našim mlađim generacijama. Kao predsjednik Vlade, sa ovog mjesta poručujem da od pravde za srpske žrtve nikada nećemo odustati sve dok zločinci ne budu kažnjeni, a duše stradalih ne nađu svoj mir i spokoj“, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

„Ovdje su samo žrtve dobile ime, imena zločinaca zvanično nisu poznata, imena nalogodavaca nisu poznata, iako je od rata prošlo 24 godine, iako svi nezvanično znamo ko su oni. Žrtve Podrinja niko neće da prizna, jer ako prizna, onda će predstava o nekim drugim žrtvama dobiti sasvim drugi smisao. Ako veliki svijet prizna kako i u kom obimu su naši sunarodnici stradali ovdje, moraće da prizna i neka druga neprijatna po njih pitanja. To se danas vidi prisustvom međunarodnih organizaicja ovdje kojih, koliko vidim, nema. Ne moraju to ni uraditi. Mi ćemo obilaskom stratišta i obilježavanjem održati sjećanje, ne moraju to raditi neki visoki zvaničnici“, izjavio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda sprskog naroda.

Zvaničnici su danas dogovorili i izgradnju centralnog spomen-obilježja na ulazu u Bratunac, a kako je rečeno, spomen-obilježje bi trebalo biti završeno do sljedećeg jula, čime će svijetu poslati poruku da žrtve neće biti zaboravljene, poručeno je danas iz Bratunca.