Bratunac: Jačanje seoskog turizma

U Bratuncu je održan sastanak čiji je cilj unapređenje promocije seoskog turizma na području ove opštine. Sastanku su prisustvolali privrednici iz Bratunca, članovu Udruženja „PREC“ iz Živinica i načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Bratunac je poznat po izuzetnim prirodnim bogatstvima na kojima se temelji živa poljoprivredna djelatnost ovog kraja. I pored toga, stanovnici već godinama imaju problem sa izlaskom na tržište. Tim povodom u prostorijama Doma kulture u Bratuncu juče je održan sastanak čiji je cilj planiranje promocije domaćih proizvoda stranim turistima.

Privredni proizvođači su ponijeli samo lijepe utiske sa predavanje, te smatraju da će im ova inicijativa koristiti u daljem radu.

„Današnje predavanje mi se čini veoma korisno za nas proizvođače. Vidim kao neku novu šansu za neku budućnost. Moja porodica i ja živimo od ovoga i  svaki prodat proizvod nam znači“- rekla je Suada Obradović za UPSMedia.

Ifeta Mirenić ispred Udruženja ,,Jadar“, ima slično mišljenje.

„Meni kao meni, olakšaće mi za moje žene i svim ženama koje su kao pčelice vrijedne kao pčelice rade i zarađuju, nemaju gdje da prodaju svoje proizvode. Mislim da će ojačati i vezu među mladima, da imaju nešto svoje da prodaju. Da se zadrže na selu, a ne da idu preko crte u druge zemlje“- nadovezala se Ifeta.

Aktivna promocija podrazumijeva i veću uključenost građana Bratunca.

,,Bratunac izuzetno ima potencijala. Mi ovdje vidimo jedan nedostatak, da se svi umreže i postanu dio jedne velike porodice“- rekao je Suad Selimović, jedan od osnivača Udruženja „PREC“.

Podršku ovoj inicijativi pružio je i načelnik opštine Nedeljko Mlađenović

„Znamo da imamo dobre resurse. Pored rijeke Drine, lova, ribolova, poljoprivredne proizvodnje kroz ruralni turizam. Danas je došla jedna organizacija iz Živinica gdje koristimo njihova istustva“- rekao je Mlađenović

Udruženje „PREC“ iz Živinica u saradnji sa Opštinom Bratunac u narednom periodu će kreirati promotivni katalog, u kome strani turisti mogu pronaći sve proizvode koje nude proizvođači iz ove opštine.