Bratunac: Informacije sa petog sastanka kriznog štaba održanog 20.03.2020.

Na današnjem petom sastanku kriznog štaba, razgovarano je o preduzetim mjerama do sada na opštini Bratunac, kao i o mjerama predostrožnosti koje će biti preduzete narednih dana. Sva javna preduzeća, Komunalno preduzeće „Rad“, Gradska čistoća, Teritorijalna vatrogasna jedinica Bratunac, nastavila su sa aktivnostima koja su isplanirana na ranije održanim sastancima.

Komunalna policija koja i dalje radi u dvije smjene, kontroliše rad objekata, a ovim putem se ponovo apeluje na vlasnike benzinskih pumpi koje u sklopu svojih prostorija posjeduju i markete, da se ne prodaje robu van okvira radnog vremena, a ukoliko se to ipak desi, da se izbjegava zadržavanje u službenim prostorijama.

Ono što može da nas obraduje, po riječima načelnika opštine Bratunac, Nedeljka Mlađenovića je to da se velika većina objekata, kao i naših sugrađana, pridržava ranije datih uputstava, čime pokazuje maksimalnu dozu odgovornosti. Načelnik je naveo i da će sve javne ustanove raditi u subotu i nedelju, te da će sastanci štabova biti održani i za vrijeme vikenda. Opština Bratunac će se potruditi da nabavi sva potrebna medicinska sredstva. Dezinfekcija će se vršiti i na seoskim područjima. Prema neodgovornim pojedincima će se primjenjivati mjere koje su u nadležnosti opštinske inspekcije, policije, kao i pravosuđa. Za nepoštovanje inspekcijskih rešenja izricaće se mandatne kazne, i prekršajne ali i krivične, izjavio je načelnik.

Na današnjoj sjednici dogovoreno je da se na javnim površinama i u centru grada, ali i na izletištima koja se nalaze pored Drine, izvrši dezinfekcija, ali i da se zabrani okupljanje u grupama većim od pet osoba, i to u razumnom vremenskom periodu.

Prema informacijama koje smo dobili od direktora Doma zdravlja Bratunac doktora Aleksandra Vasića, zaključno sa današnjim datumom, imamo 129 pacijenata u kućnoj izolaciji, sa tim što su 4 pacijenta izašla iz izolacije, tačnije završen je period karantina. Do sada nemamo nemamo pacijenata koji su zaraženi korona virusom, niti pokazuje simptome istog, rekao je doktor Vasić.