Bratunac gostuje u Čapljini

Ovog vikenda na programu su mečevi 8. kola košarkaške Lige 12. Bratunac TRB gostuje danas u Čapljini, kod istoimenog kluba. Tim iz Bratunca je trenutno na skoru od tri trijumfa i četiri poraza, dok povratnik u ligu ima skor od dvije pobjede i  pet izgubljenih utakmica, uz seriju od tri poraza.

Ako uporedimo dosadašnju statistiku dvije ekipe, vidjećemo poprilično slične parametre. Bratunac TRB je za nijansu efikasniji i bolji u šutu za jedan, dva i tri poena, dok je Čapljina nešto bolja u skoku (ukupnom i ofanzivnom), asistiranim šutevima i manjem broju izgubljenih lopti.

Večerašnji meč će, vjerovatno, odlučiti dva direktna duela, jedan na poziciji organizatora igre, a drugi pod košem. Na poziciji plejmejkera oba tima imaju dominantne igrače. Kod Bratunca to je Radenko Pilčević, prvi asistent tima sa 5,5 asistencija po meču i veoma dobar u poenterskom učinku sa 12,5 poena u prosjeku. Pilčević za sada na veoma dobar način rukovodi igrom Bratunca, a zbog svog značaja za igru često je rasterećen samog prenosa lopte na protivničku polovinu. U Čapljini na toj poziciji igra Edi Sinadinović, košarkaš iz Leskovca, koji je ranije već nastupao u BiH za Zrinjski i Slobodu, a bio je i najbolji asistent lige. Ove godine se vratio u ligu iz Češke, a zanimljivo je da je 2015. malo nedostajalo da potpiše za Partizan. On je trenutno na prosjeku od 6,8 asistencija i 10 poena.

Na centarskim pozicijama osnovni duel biće Pantić-Ivelja. Mladen Pantić  je sa 13,5 poena, uz Gorana Vučićevića prvi poenter u Bratuncu, a sa nekih 7 skokova i prvi skakač. Uz to ima prosječan indeks 18,5. Sa druge strane, Vladimir Ivelja nije klasičan centar, već krilni centar, ali prilično često igra i centra. Trenutno je prvi košgeter lige sa skoro 20 poena u prosjeku, a uz to ima i skoro 10 skokova u prosjeku, za ukupan indeks 22,7.

Pred ovaj susret oba tima se susreću sa kadrovskim problemima. Kod Bratunca neće igrati kapiten Nemanja Pavlović i mladi Mladen Milošević. Pošto oba igrača pokrivaju unutrašnje pozicije, to malo komplikuje  situaciju za trenera Radića i stručni štab, jer na unutrašnjim, pozicijama prirodno ostaju samo Pantić i Ćup, mada smo na nekim utakmicama na 4 gledali i Brajana Longa. O eventualnom nastupu Nikole Gajića, koji je imao dva odlična nastupa po povratku, biće odlučeno pred sam početak meča. Kod Čapljine u prethodnom periodu nije bilo Milana Lužaića, veoma bitnog košarkaša za ovaj tim, koji je prosječno drugi poenter ekipe. Ovog Trebinjca se sjećamo iz polufinala prvenstva Republike Srpske 2018. godine kada je nastupao za Leotar. Takođe, iz Čapjine je saopšteno da su protiv Igokee “zaradili“ još jednu povredu, a da je nekoliko igrača prehlađeno, bez detaljnijeg objašnjenja.

Da napomenemo da Bratunac ozbiljno računa na doprinos Malika Hlučovekija koji je sve bolji i često “X faktor“ kao i na DeMarka Fostera koji takođe donosi dobre stvari za bratunački tim. Tim kompletiraju omladinci iz bratunačke škole košarke.  Što se tiče Čapljine pored pomenutih igrača, u rotaciji su još i odlični bivši košarkaš Zadra Preston Bungei, nekadašnji student Ferfilda Matija Milin, Branimir Berbakov koji je nastupao u Vojvodini i Novom Pazaru, Omar Pajić i Ivica Širić, koji je prošle sezone igrao u Bratuncu u dresu Studenta.

Kako sada izgleda oba tima će u rotaciji koristiti po sedam igrača.

Meč počinje u 19 časova.

Piše: M.V.