Bratunac dočekuje aktuelnog šampiona

U nedjelju nas očekuje još jedan u nizu derbi duela u Bratuncu. Domaći Bratunac TRB dočekaće aktuelnog i desetostrukog šampiona Lige 12 i učesnika ABA 2 lige Široki.

Dva tima su trenutno u samom vrhu tabele. Bratunac je u ovom trenutku treći sa skorom 10-6, dok je Široki prvi i ima skor 13-2, uz 12 vezanih pobjeda. Široki odlično igra i u ABA 2 ligi, trenutno su treći sa 10 pobjeda i 8 poraza.

U pitanju su dvije ekipe koje se ističu efikasnošću, a Široki ima i jednu od najboljih odbrana u ligi. Bratunac je i dalje prvi po realizaciji za 2 poena sa 63,6%, dok Široki prati sa 62,5%. Široki je prvi vrhu i u šutu za 3 poena, sa prosječnom realizacijom 35,2%, a dva vodeća tima u ovom segmentu Leotar i Mladost imaju realizaciju 35,3%. Bitno je istaći da bratunačka ekipa za 3 poena šutira 31,1%, ali su u prethodnom kolu šutirali protiv Igokee 11/21 i u prethodnih nekoliko utakmica konstantno dižu prosjek. Takođe, Široki prosječno ubacuje samo 0,7 trojki više od Bratunca (8-7,3). Što se tiče asistencija, tim iz Bratunca je nešto bolji, dok ekipa iz Širokog Brijega ima blagu prednost u šutu sa linije penala i skoku.

Biće ovo prvi meč za Bratunac TRB nakon što je ekipu napustio najkorisniji igrač lige i prvi strijelac ekipe Nikola Gajić. Međutim i do sada se pokazalo da ova ekipa može da nadomjesti izostanak bilo kojeg košarkaša. Centarska linija Ćup-Pantić je velika snaga ovog tima i nadigrali su skoro sve protivnike ove sezone. U ekipi je ostao krilni košarkaš Long i pored toga što je praktično već bio napustio Bratunac. Sa druge strane Široki je jedina ekipa koja je do sada nadigrala bratunački tim, jer je u prvom meču ovih rivala bilo 88:64 u dvorani “Pecara“. Gostujući tim bazira igru na nekoliko jako kvalitetnih igrača, a izdvajaju se braća Drežnjak, Mateo i Dario, odlični plejmejker Filipović, kao i iskusni centar Kraljević. Snaga Širokog je i u dužini rotacije, jer na svakoj poziciji imaju najmanje dva igrača koji kvalitetno mogu da odgovore zahtjevima i često koriste svih dvanaest igrača u Ligi 12.

Možemo očekivati utakmicu na veći broj poena, a presudni faktori mogli bi biti dueli centarskih linija i kontrola skoka. Ne treba zanemariti ni duel Hlučoveki-Filipović, jer je očekivano da će američki plejmejker imati zadatak da zaustavi odličnog plejmejkera Širokog.

Početak susreta zakazan je za nedjelju od 18 časova.

Piše: M.V.