Bratstvo i Vlasenica u višem rangu, blizu i Guber

Fudbalska takmičenja u Republici Srpskoj prekinuta su početkom marta, zbog epidemije koronavirusa. U Regionalnoj ligi “Istok“ odigrano je samo prvo kolo nastavka, odnosno šesnaesto kolo. Odlukom saveza neće biti nastavka takmičenja, a trenutno se radi na popunjavanju svih rangova i liga.

Kako saznajemo, bratunačko Bratstvo i Vlasenica naredne sezone “sele se“ u viši rang, odnosno u Drugu ligu Republike Srpske, a Guber iz Srebrenice je vrlo blizu tome. Presudni faktor za ovu odluku jesu kriterijumi koje ekipe moraju da ispune za takmičenje u profesionalnim ligama.

Iz Bratstva nam je potvrđeno da se samo čeka formalna odluka saveza, kojom će ovo biti verifikovano. Klub ispunjava sve potrebne uslove za takmičenje u višem rangu, čak i u Prvoj ligi. Kako nam je rekao Željko Lazić, predsjednik Bratstva, ključni uslovi odnose se na infrastrukturu, prije svega stadion, kao i na postojanje takmičarskih timova u različitim starosnim uzrastima, odnosno omladinskim kategorijama. Određeni broj ekipa koje su bile u drugoligaškom “karavanu“ ne ispunjavaju ove uslove, kao i ekipe sa vrha Regionalne lige “Istok“.

U trenutku prekida prvenstva Vlasenica je bila peta na tabeli, Bratstvo u sredini, dok je Guber bio u teškoj situaciji na dnu prvenstvenog poretka.

Podsjećamo da je sezonu 2018/2019 Bratstvo završilo na prvoj poziciji ispod crte u Drugoj ligi. Zbog tadašnje situacije da prvoplasirana ekipa iz Regionalne lige “Jug“ nije željela u viši rang bratunački tim je očekivao da ostane drugoligaš, ali je na kraju samo u tom slučaju, od ukupno četiri, odlučeno da se liga popuni na drugi način. Iz kluba poručuju da bi ovogodišnja odluka koja se očekuje na neki način ispravila “nepravdu“. Takođe, iz Bratstva su najavili da pripreme počinju za nekoliko dana.

Početak fudbalske sezone je planiran za početak avgusta.

Piše: M.V.