„Bratoljub“ dolazi na red?

Most Bratoljub most Bratunac-LjubovijaFormiranje Savjeta ministara i deblokada rada Parlamentarne skupštine BiH odblokiraće mnoge projekte, prije svega infrastrukturne, koji su bili na čekanju zbog nefunkcionisanja institucija na bh. nivou. Jedan od projekata koji čeka završetak jeste i most i carinski terminali kod Bratunca.

Most Bratoljub između Srpske i Srbije, Ljubovije i Bratunca, izgrađen je prije tri godine. Međutim, zbog nefunkcionisanja zajedničkih institucija i dalje nije u upotrebi. Nagovještaj da bi, formiranjem novog Savjeta ministara stvari krenule sa mrtve tačke, donio bi veliko olakšanje.

Otvaranje granica u ovom djelu Podrinja omogućiće povećanje robne razmjene. To očekuju i u bratunačkom rasadniku malina.

– Izvoz će nam biti jednostavniji i lakši, naši kupci su isključivo iz Srbije  – ističe Marina Jovanović, direktorka rasadnika „Malina -Bratunac“.

Načelnik opštine Bratunac očekuje da će formiranjem Savjeta ministara i usvajanjem budžeta za 2020. godine konačno biti obezbijeđeno potrebnih tri miliona maraka.

– Mi smo već pripremili dokumentaciju za izgradnju industrijske zone, a u saradnji sa „Putevima Srpske“ radićemo zaobilaznicu – naglasio je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Istovremeno, otvaranjem ovog mosta radiće se zaobilaznica oko Bratunca i još nekoliko kapitalnih projekata.

– Pored zaobilaznice radićemo i industrijsku zonu – dodao je Mlađenović.

Jedina dva mosta u Srednjem Podrinju izgubili su 2010. godine status carinskog prelaza za robe i usluge. Najbliži granični prelaz je Karakaj kod Zvornika.

Izvor: RTRS