Bošnjački odbornici napustili konstitutivnu sjednicu SO Srebrenica!

Konstitutivna sjednica SO Srebrenica  se nakon zakletve nastavila bez prisustva odbornika bošnjačke nacionalnosti. Naime, kako nije postignut dogovor u vezi sa funkcijom sekretara SO, odbornici iz bošnjačkog bloka su se povukli.  Od ukupno 19 pozicija, usaglašenih je 18- po 9 za stranke  srpskog i bošnjačkog bloka, a sporna je samo jedna.

Bošnjački odbornici smatraju da nisu ispunjeni osnovni preduslovi za održavanje današnje konstitutivne sjednice i da su od starta diskriminisani  u kreiranju vlasti.

„Nažalost, mi smo bili primorani da napustimo konstitirajaću sjednicu SO Srebrenica, prvenstveno što nije ispoštovan član 42 Statuta Opštine Srebrenica. Drugi razlog napuštanja sjednice od strane kluba Bošnjaka jeste taj što nismo naišli na razumijevanje predstavnika političkih stranaka koji su dobili mandate u SO Srebrenica. Pokušava se u samom startu izvršiti majorizacija nas Bošnjaka i naš rad svesti na minimum, odnosno da budemo neuvažavani. Danas smo svjedoci da predstavnici SNSD na lokalnom nivou nisu ispoštovali ni naše minimalne prijedloge u tom sporazumu koji smo predložili“ , rekao je odbornik Stranke demokratske akcije Zulfo Salihović.

Predstavnici srpskih političkih partija ističu da sporazum u ovom trenutku nije bio moguć.

„Pokušali smo na sve moguće načine napraviti dijalog sa bošnjačkom stranom. Nažalost, to nismo uspjeli. Mi smo imali razgovore sa bošnjačkom stranom u zadnjih 7 dana, razgovori su bili intezivirani u subotu i nedelju i bili smo blizu dogovora. Oni su u međuvremenu promjenili taj neki dogovor. Zapelo je oko sekretara Opštine. Mi smo bili spremni da mijenjamo poziciju sekretara Opštine za neku poziciju preduzeća koje su oni dobili. Oni to nisu prihvatili i mi nismo mogli ići dalje, ispod minimuma koji treba da imamo“ , izjavio je Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD-a u Srebrenici.

„Nismo mogli da udovoljimo njihovim zahtjevima, nije mogao da se potpiše sporazum koji je nerealan. 28 i nešto procenata glasova osvojili su Bošnjaci na ovim izborima a 71 i nešto su Srbi. Mi smo bili korektni i ponudili smo 50-50 podjelu vlasti, međutim ni to nije bilo dovoljno, išlo se korak dalje. Išlo se sa nekim uslovljavanjima koja ne zavise od Opštine i od lokalne vlasti. Mi smo željeli da na ovaj način učinimo na svoju štetu, a na korist građana, da usvojimo Budžet, da ne trpi više opština, da se normalno funkcioniše. Međutim, Bošnjaci su napustili na samom početku Skupštine. Sjednica će biti nastavljena u srijedu kada ćemo raspravljati o Budžetu, donijeti Budžet i tako odblokirati Opštinu i funkcionisanje. Ovaj gest Bošnjaka je pokazao da oni nemaju odgovornost prema svojim građanima i oni nastavljaju sa nekim pokušajima za neke više ciljeve zloupotrebom ove situacije. Oni su doveli Bošnjake u neravnopravan položaj, da se pregovori vode sa 6 na prema 15 srpskih odbornika, a da nije bilo ponavljanja izbora bilo 11 srpskih naspram 10 bošnjačkih odbornika. Oni neka obajasne svojim građanima zašto su to uradili, i neka prestanu da nekog drugog i svoju neodgovornost prepisuju Srbima“ , zaključio je načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić.

U narednim danima očekuje se nastavak pregovora između predstavnika vlasti  i opozicije. U nastavku sjednice kojoj je prisustvovalo 14 odbornika srpske nacionalnosti za potpredsjednika SO Srebrenica izabran je doktor Radomir Pavlović.