Boban Filipović: Ribolovce koji puste mladicu treba nekako nagraditi

25.11.2020 Piše: urednik

Naš redovni saradnik za emisiju Zelena dolina, Boban Filipović, bio je gost i današnjeg izdanja. Boban nam se javio direktno sa terena, kako on voli da kaže, odnosno sa rijeke Drine. Razgovarali smo o ribolovu, nesavjesnom odlaganju otpada, rodama...

- Trenutno sam kod Starog mosta, došao sam da isprobam neke varalice za mladicu. Tu je već nekoliko kolega ribolovaca. Polako ulazimo u period kada kreće prava sezona lova na mladicu. Zaista raduje činjenica da je sve više pravih sportskih ribolovaca po pitanju mladice. Ne želim da nabrajam sve one koji su uhvatili pa pustili mladicu, da ne bih nekoga slučajno zaboravio. Smatram da ovakvim ljudima treba da se odužimo na neki način, bilo kroz dozvole ili nabavku pribora. Što se lovostaja tiče, trenutno je u zabrani lov na pastrmku. Posebno hoću da apelujem da kada se uhvati lipljen, a postoji želja da se pusti, to treba uraditi u što kraćem roku, jer je ta riba vrlo osjetljiva - naglasio je naš gost.

Stalno ukazujemo na problem nesavjesnog odlaganja otpada i zagađenja.

Uvijek moramo da se vraćamo na tu priču, mislim da sve potiče od obrazovanja i to od najmlađeg uzrasta. Možda treba organizovati redovne posjete parkovima djeci iz vrtića i nižih razreda. Bio sam često u Njemačkoj pa sam vidio kako to funkcioniše. Samo treba da prepišemo kako se to radi u evropskim državama. Meni je stvarno neshvatljivo da na nekoliko mjesta imamo otpad na samoj obali Drine i to sve iznad Rajske plaže. To će voda sve da donese na Rajsku, gdje se svi kupamo. Ponavljam priču za izvor Adrovac, koji je najkraći tok prije ulivanja u Drinu za koji ja znam, nekada se mogao piti, a danas je svaki dan druge boje, jednom plavi, jednom crni. Kontaktirao sam komunalnog policajca, uputili su me na ekološkog, pa ćemo vidjeti - nastavio je priču Boban Filipović.

Jedna od ljepših priča iz Bratunca u prethodnom periodu jesu rode.

Ima mnogo ljudi koji se raspituju, kada će rode doći, kada su otišle...Svakako jedna lijepa priča. Imamo obećanje od naših prijatelja iz kompanije EMPRO da će biti urađena još jedna platforma. Nadamo se da če kolonija biti proširena naredne godine - zaključio je Boban Filipović.

Piše: M.V.