Bjelovac: Služen parastos za 109 Srba

U crkvi Svetog proroka Ilije u Bjelovcu danas je služen parastos za 109 poginulih Srba iz ovog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka.

Među ubijenima je bilo djece, žena, staraca, priča Krsto Rankić, očevidac.

„Ujutru, oko šest sati, bio sam u kući, počelo je da puca okolo, sve jače i jače. Počeli su ulaziti iz šume u selo, nas je bilo malo, ja ne znam, nije još brigada bila ni oformljena. Oni kad su upali, počeli su paliti, ubijati, imali smo dva čamca na Drini. Civili, djeca, žene, krenuli su na čamce, ali su snajperisti u čamcima ubijali sve“, prisjetio se Krsto Rankić.

Slavki Matić ubijene su dvije ćerke i suprug.

„Bila sam u seoskoj školi kada je iza šest časova ujutro počeo napad i pucnjava sa svih strana. Cijeli dan nisam mogla prići kući. Kuće su gorjele, ja nisam znala šta mi je sa djecom i suprugom. Došli su na moja vrata, da pobiju žensku djecu, koja nisu imala ni prut, a kamoli pušku“, rekla je Slavka Matić.

Bjelovac je još jedan u nizu zločina za kojeg nema krivaca i za koji niko nije kažnjen, poručuju iz boračkih organizacija.

„Gotovo tri decenije čekamo pravdu. Nenormalno je da i pored očiglednih dokaza, saznanja o tome šta se ovdje desilo, ko su počinioci, o tome da se radi o organizovanom i planskom zločinu protiv civilnog stanovništva, mi danas imamo situaciju da niko za to nije odgovarao. I to su te naknadne rane, koje se svake godine produbljuju“, izjavio je danas u Bjelovcu Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

„Podsjetiću samo: Zlata Jovanović imala je 87 godina, Nevenka Ostojić, starica od 70 godina, još uvijek se vodi kao nestala, Mirko Miladinović imao je samo 15 godina, Slobodan Petrović 16. Ono što nisu pobili, oni su zarobili, pa se u srebreničkom zatvoru našao Brano Vučetić od devet i po godina, Nemanja Filipović od tri mjeseca i Olivera Filipović sa tri godine. Poruka danas je da moramo pričati o zločinu, ne samo u dane obilježavanja, već cijelu godinu, i da njegujemo kulturu sjećanja na poginule“, poručila je Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Nakon liturgije, cvijeće su položile delegacije boračkih i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS i regije Birač, delegacija Udruženja logoraša regije Birač, kao i predstavnici opština Bratunac i Srebrenica.

Ovo je bila 27. godišnjica od ubistva 109 Srba iz ovog kraja, a porodice i dalje, kako kažu, traže pravdu.