Biti tolerantan znači biti slobodan!

Izvor. blichr.org

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Međunarodni dan tolerancije, a u skladu sa Deklaracijom o principima tolerancije potpisane 16.11.1995. godine.

Proglašenjem Medjunarodnog dana tolerancije UNESCO je skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava. Prema UNESCO-voj definiciji, tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Tolerancija se temelji na znanju, otvorenosti i komunikaciji, slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju te predstavlja harmoniju u različitostima.

Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i poštovati da se i drugi drže svojih. To znači prihvatiti činjenicu da ljudska bića prirodno različita u svojim nastupima, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu.

Povodom Medjunarodnog dana tolerancije razgovarali smo sa gdjom Nadom Marković, predstavnicom Koalicije “Zajedno za toleranciju” o razvoju Akcionog plana za prevenciju krivičnih djela i incidenata počinjenih iz mržnje i uzrokovanih predrasudama. Razgovarali smo i sa Darkom Dragutinovićem, službenikom terenske kancelarije OSCE-a u Srebrenici o dvadesetpetogodišnjici djelovanja ove organizacije u Srebrenici.