VITEZ DOMAĆIN REGIONALNOG SASTANKA KOALICIJA ZA BORBU PROTIV MRŽNJE

regionalni sastanak osceMisija OSCE-a u BiH organizovala je u Vitezu regionalni sastanak s predstavnicima opštna i gradova u kojima djeluje Koalicija za borbu protiv mržnje. Ukupno je bila prisutna 31 Koalicija iz cijele BiH.

Članovi koalicija za borbu protiv mržnje iz cijele BiH kroz trening su razgovarali o različitosti, manipulaciji, stereotipu, predrasudama, komunikaciji, saradnji sa civilnim društvom, lokalnoj zajednici, kao i o budućim akcijama za Dan tolerancije.

„Značajno je današnje druženje. Sve su se Koalicije iskupile, svi imaju svoje ideje, ali ono što je bitno je da ćemo sada razmijeniti kontakte, iskustva, tako da ćemo krenuti sa nekim zajedničkim akcijama što će sigurno pomoći u ostvarenju našeg cilja“, rekao je Slavenko Vukasnović iz Trebinja.

„Imali smo dosta dobrih zaključaka, iskustava od starijih Koalicija i kako možemo poboljšati svoj rad, kako možemo proširiti Koalicije, da se poveća broj članova. Najviše se istakao nekako sport, da se sport poveže, npr. Federacija i Republike Srpska da se poveže preko sporta“, kaže Bojan Ekmečić iz Čapljine.

„Što se tiče mladih ljudi, veoma je značajno da budu uključeni i uvijek smo fokusirani na mlade ljude, da te aktivnosti koje se organizuju budu namjenjene njima, jer onisastanak osce vitez su ti koji treba da šire ono pozitivno, one lijepe stvari“, rekla je Ilda Džafić iz Gradačca.

Svi prisutni imali su priliku saznati više i o trenutnim aktivnostima koje sprovode Koalicije za borbu protiv mržnje. Upriličena je i posjeta i jednom udruženju za djecu sa posebnim potrebama, gdje su članovi i predstavnici svih koalicija razgovarali sa majkama djece ovog udruženja.

„Po prvi put okupljamo 31 Koaliciju za borbu protiv mržnje iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Znate i sami koji je problem u govoru mržnje u incidentima motiviranim mržnjom. Mi u Misiji OSCE-a ih pratimo kroz naš tzv. Monitor mržnje“, rekla je Željka Šulc, glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH.

„Prije svega, pozdravljam svaku aktivnosti koja doprinosi boljem razumijavanju između i različitih grupa bez obzira kako se dijele. Nažalost, naše društvo izgleda danas je zasnovano na raznoraznim podjelama, ali podjele većine ljudi, najčešće su u glavi. Mislim da je svaka aktivnost usmjerena na to da se one prevaziđu i dobrodošla je ne samo za opštinu Vitez, već za čitavu BiH“, kaže Tomislav Bošnjak Matić, načelnik opštine Vitez.

Možda se cilj rada Koalicija širom BiH može svesti na nekoliko rečenica.

„Zajedno, samo mir i tolerancija, ljubav, ne mržnja, živjeli“, kaže Mladen Stojanović iz Koalicije Srebrenica.

„U mržnji nema budućnosti i trebamo se svi zajednički boriti za boljitak u razumijevanju i međusobnom poštovanju“, rekla je Vesna Erić iz Koalicije Bratunac.

U 2015. godini u BiH zabilježena su 24 zločina iz mržnje, dok je procesuirano svega 12, a za njih su kažnjena samo tri počinitelja. Tokom 2016. godine situacija je djelimično popravljena, ali ne dovoljno, zaključeno je na sastanku.