UNICEF dodijelio nagrade za doprinos promociji prava djeteta

unicef_dodjela1Povodom 70. godišnjice postojanja, UNICEF je u Sarajevu organizovao svečanost na kojoj su uručene nagrade za doprinos zaštiti i promociji dječijih prava u 2016. godini. Na UNICEF-ov konkurs 45 novinara iz BiH poslalo je ukupno 64 rada i žiri je imao veoma težak posao da odabere najbolje od njih.

„Najvažnija poruka jeste da je još jako puno posla pred nama, bez obzira što smo kroz ovaj odabir vidjeli jedan mali broj odličnih radova koji tretiraju prava djeteta, koji se bore za medijski prostor posvećen djeci. Moramo biti svjesni da je to još uvijek jako mali procenat ukupnog programa i ukupnog medijskog sadržaja koji je plasiran u BiH“, naglasila je Nela Kačmarčik, stručni saradnik za odnose sa javnošću u UNICEF-u.

Žiri, koji je bio zadužen za odabir najboljeg novinarskog teksta u štampi, internetu, televiziji i radiju, bio je sačinjen od stručnjaka iz oblasti promocije prava djeteta, kao i nagrađenih novinara na prošlogodišnjem konkursu.

„Generalno, najbolji interes djeteta je lajtmotiv ovakvih tekstova i u svakom od njih ćete pronaći tu senzibilnost novinara koji piše o djeci koja su u različitim kontekstima ugrožena“, izjavio je Elmedim Muratbegović sa Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu i član žirija u UNICEF-ovom konkursu.

unicef_dodjela2U konkurenciji radova objavljenih na radiju nagradu je dobila Kroljarka Krucenberg, za najbolji TV prilog nagrada je pripala Dženani Karabegović i Mirni Sadiković, za najbolji tekst objavljen u štampanim medijima nagradu su ponijeli Semir Mujkić i Haris Čalkić, a za najbolje internet članake nagrađeni su Jelena Denda Borjan i Amer Tikveša.

Ove godine je Snježani Galić dodijeljeno i posebno priznanje za životni doprinos u promociji prava djeteta u medijima.‚

„Ova nagrada mi je veliko priznanje za moj cjelokupan životni rad u najboljem interesu djeteta, posebno ove godine kada UNICEF obilježava 70 godina, a ja sam i majka i baka i zljubljenik u djetinjstvo. Mislim da je mnogo djece odraslo slušajući emsije i Radio Sarajeva i BHR1 na kojem radim. Moje emsije su za djecu i korist djece. Vrlo sam uzbuđena, nisam očekivala ovu nagradu“, u jednom dahu nam je rekla Snježana Galić, dobitnica nagrade za životni doprinos.