U FBiH sve više pristalica radikalnih islamističkih pokreta

U Federaciji BiH trenutno se nalazi 6.150 osoba koje su povezane sa islamskim terorizmom, a broj pristalica radikalnih islamističkih pokreta i simpatizera Islamske države značajno se povećao u odnosu na ranije procjene, saznaje list EuroBlic.

U dijelovima BiH, u kojima većinski žive Bošnjaci, broj onih koji podržavaju i sponzorišu vehabijski pokret, kako se procjenjuje, povećan je na 120.000.

Izvori lista iz bezbjednosnih službi Republike Srpske koje se bave analitikom i borbom protiv terorizma navode da se u FBiH i dalje pere novac kojim se finansiraju terorističke aktivnosti i sponzorišu teroristički kampovi i baze u 64 naselja na području tog entiteta.

Podsjećaju da je skoro identične podatke o BiH, kao „najvećoj terorističkoj bazi na tlu Evrope“, nedavno objavio i Vikiliks, pozivajući se na saznanja američkih stručnjaka.

– Osnivači i lideri Aktivne islamske omladine, čiji je rad u BiH zabranjen poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, nastavili su da upravljaju ovom organizacijom i njenim islamističkim sistemom i nakon izricanja zabrane. Mnogi od njih su stigli do sirijskog ratišta, a neki su bili direktni organizatori slanja fanatičnih džihadista u Siriju i Irak – tvrde izvori EuroBlica.

Na spisku osnivača i lidera Aktivne islamske omladine u BiH, koji je objavio Vikiliks, nalaze se brojni deklarisani radikalni islamisti i stare policijske mušterije koje su domaće bezbjednosne službe više puta hapsile zbog sumnje u povezanost sa terorizmom.

Na spisku neformalnih vođa nalaze se Naser Palislamović, Elvir Čolaković, Adnan Pezo, Nedim Haračić, Abdusamed Nasuf Bušatlić, Muris Ljubunčić, Idriz Biljbani, Ezher Beganović, Asim Ramulj, Uzeir Krnjić, Bilal Bosnić i Abdulmelik Bašić.