Tužilaštvo BiH traži pritvor za pet osoba uhapšenih u akcijama Twins i Pismo

tuzilastvoNakon ispitivanja osumnjičenih osoba, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora za pet osumnjičenih te prijedlog za mjere zabrane za četiri osumnjičene osobe koje su lišene slobode u akcijama „Twins“ i „Pismo“.

Pritvor se između ostalog predlaže zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.


 
Prema četiri osumnjičene osobe, biće upućen prijedlog mjera zabrane koje uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.
 
Osim navedenih mjera zabrane, biće predloženo i određivanje mjere zabrane iz članka 126a. tačka d) ZKP BiH, odnosno naredba da se osumnjičeni povremeno javljaju određenom državnom organu.
 
U interesu istrage, Tužilaštvo BiH u ovoj fazi neće objavljivati identitet osumnjičenih osoba.
 
Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu protiv osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala, međunarodne trgovine ljudima, međunarodnog vrbovanja radi prostitucije i pranja novca.