Supergrađanke/Supergrađani: Koalicije za borbu protiv mržnje i njihove aktivnosti

supergradjanikeSupergrađanke/Supergrađani su predstavnici civilnog društva, lokalnih zajednica, te pojedinci koji rade na promociji pozitivnih primjera tolerancije i sprečavanju incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje u BiH i šire.

Već od 2013. godine Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržava formiranje Koalicija za borbu protiv mržnje. Trenutno, u BiH postoji 30 Koalicija za borbu protiv mržnje (Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Bratunac, Brčko, Čapljina, Doboj, Drvar, Foča, Gornji Vakuf – Uskoplje, Gradačac, Jajce, Konjic, Livno, Mostar, Nevesinje, Novo Sarajevo, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Stolac, Teočak, Trebinje, Tuzla, Velika Kladuša, Višegrad, Vitez, Zavidovići, Zenica, Zvornik). Koalicije trenutno uključuju više od 280 organizacija i aktivista. Do prve polovine 2017. godine realizovano je više od 70 aktivnosti, a koje promovišu pozitivne primjere u lokalnim zajednicama te izražavaju potrebu uvažavanja drugih mišljenja, osjećanja i uvjerenja. Za drugu polovinu 2017. godine više planirana je sprovedba više aktivnosti, kao što je Međunarodni dan tolerancije, koji se obilježava 16. novembra 2017. godine.

Aktivnosti koalicija se odvijaju u sferama prevencije incidenata, odgovora na incidente i ukazivanja na alternative mržnji

U 2017. godini su organizovane razne aktivnosti, na primjer više radionica planiranja na temu socijalne kohezije, obilježavanje međunarodnih praznika, prezentacije o Koalicijama, različite foto-izložbe, brojne javne promocije Koalicije, te razne sportske aktivnosti. Obilježavanje međunarodnih praznika su prilika da se članovi zajednice okupe, a posebna pažnja je posvećena obilježavanju Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, kao i Međunarodni dan tolerancije.

Ove aktivnosti su nastavak trogodišnjeg truda koje su članovi Koalicija uložili u približavanje građana Bosne i Hercegovine oko zajedničkih vrijednosti, kao što su kulturnosuper gradjani i super gradjankee naslijeđe, sigurne zajednice, rodna osjetljivost, itd. Prevencija, kao primarni cilj, zahtjeva intenzivnu komunikaciju sa članovima zajednice i veći angažman sa strane organizacija civilnog društva i javnih službenika, stoga su aktivnosti Koalicija usmjerene na sve segmente zajednice kako bi na vrijeme idetifikovali što veći broj mogućih rizika koji mogu dovesti do incidenata uzrokovanih mržnjom ili predrasudama.

Mapiranje incidenata i preventivnih aktivnosti

Svi građani BiH imaju priliku da podijele pozitivne priče, prijave incidente, stupe u kontakt sa Koalicijama u njihovoj općini/opštini/gradu popunjavanjem jednostavnog formulara na web stranici www.supergradjani.ba / www.supergradjanke.ba. Ova stranica, kao i Facebook i Twitter, služe za promociju pozitivnih akitvnosti organizovanih u zajednicama.

Građani mogu koristiti mapu na web stranici da prijave prijetnje ili incidente, te traže savjet kako da postupaju u situacijama u kojima su ugroženi. Na mapi se takođe mogu pronaći i osude incidenata, koje su izdale Koalicije. Zbog svog angažmana u Koalicijama, članovi su primali poruke zahvalnosti od građana iz svojih opština, ali i prijetnje (poruke članovima koalicija preko facebooka; fizičko zastrašivanje prilikom uklanjanja grafita itd).

Za potrebe mapiranje, Misija OSCE-a u BiH je razvila mehanizam „Monitor mržnje“, koji prikazuje kako podatke o krivičnim djelima i incidentima počinjenim iz mržnje, tako i reakcije na iste – http://hatemonitor.oscebih.org.

Saradnja sa lokalnim vlastima

Mapa na web stranici www.supergradjani.ba / www.supergradjanke.ba takođe služi da ukaže na postojanje tenzija u zajednici. Utvrđuju se razlozi za izvršenje incidenata te faktori koji doprinose njihovom nastajanju, a sve radi omogućavanja neposredne reakcije zajednice, kao što su osuda incidenta i izrada sistematičnih i sveobuhvatnih preventivnih strategija. Predstavnici koalicija sarađuju sa opštinskim vlastima, sa kojima donose planove prevencije i odgovora na incidente, odnosno Akcioni planovi za jačanje kohezije u zajednici. Ovi planovi su, za sada, usvojeni u: Brčkom, Doboju, Foči, Gradačacu, Prijedou, Srebrenici, Trebinju, Višegradu and Vitezu. Cilj je da i druge općine/opštine/gradovi usvoje ovakav plan za svoju zajednicu.

Više informacija o Supergrađanima i Supergrađankama se može naći na:

Web stranica Supergrađanke i Supergrađani: www.supergradjanke.ba/www.supergradjani.ba

FB SupergrađankeiSupergrađani: https://www.facebook.com/SuperGradjaniKe

Twitter: https://twitter.com/SuperGradjaniKe