Rekorder: Za neplaćene kazne dužan 44.000 KM!

Da mnogi vozači u Bosni i Hercegovini krše saobraćajna pravila, a pri tom često prođu i nekažnjeno, govori podatak da je dug po osnovu neplaćnih kazni veći od 56 miliona maraka.

Rekorder je vozač iz Sarajeva, koji je dužan čak 44.000 maraka, dok u Republici Srpkoj rekord drži stanovnik Modriče, koji duguje 30.000 maraka.

Ova dugovanja najčešće i ne budu naplaćena, jer ne postaje efikasni mehanizmi za naplatu, a veliko je pitanje da li će i nove izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju, osim što predviđaju značajno veće novčane kazne, poboljšati sistem naplate, prenosi RTRS.

Dual radar je uređaj pomoću kojeg saobraćajna policija, bez zaustavljanja vozila, evidentira njihovu brzinu. Na njegovu memoriju policajci ne mogu da utiču, pa je onemogućeno brisanje evidentiranog prekršaja, a kazne vozačima stižu na kućnu adresu.

Nakon što izreknu kaznu, osim evidentiranja dugovanja, u MUP kažu ne mogu mnogo da urade.

Ovlašteni organ, u ovom slučaju MUP, ima obavezu da prati izvršenje novčane kazne. Ako u roku od jedne godine ne bude plaćena kazna, dostavlja se Poreskoj upravi izvršni nalog da preduzmu postupak prinudne naplate, kaže Siniša Modić iz MUP Srpske.

Međutim, ako je dužnik nezaposlen, nema prihode ili imovinu koju je moguće zapleniti, na tome se priča najčešće i završi, pa dugovanja državi iz godine u godinu rastu. Samo u ovoj godini, MUP RS izdao je blizu 190.000 prekršajnih naloga, ukupne vrednosti od 10 i po miliona maraka, od čega je naplaćeno tek 40-ak odsto. Upravo zbog nemogućnosti naplate, nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o prekršajima, predviđeno je pretvaranje novčanih u zatvorske kazne, ako dug nije izmiren u roku od tri godine.

Jedno od rešenja moglo bi biti i oduzimanje vozila. Slična rešenja već postoje u nekim zemljama regiona.

Ova odredba je predviđena i našim Zakonom o prekršajima, ali se, zbog nedorečenosti, gotovo i ne primenjuje. Najčešća sankcija za vozače koji ne plate kazne je zabrana registracije vozila ili obnove vozačke dozvole. Koliko je efikasna ova mera, govori podatak da su, neki od najčešćih prekršaja vožnja bez vozačke dozvole i upravljanje neregistrovanim vozilom.

izvor:

mondo.ba