Preventivna kampanja „Alkohol + volan = ubitačna kombinacija“

Na prodručju Republike Srpske danas je počela preventivna kampanja „Alkohol + volan = ubitačna kombinacija“ koja će trajati do kraja januara.

U Republici Srpskoj u periodu od januara do oktobra 2016. godine dogodilo se 8.192 saobraćajnih nezgoda. U tim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 114 lica, a 579 lica je zadobilo teške tjelesne povrede.

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama.mŠtetna dejstva na sposobnosti za upravljanje vozilom izazivaju i male količine alkohola (sa 0,3 promila slabi procjena rastojanja, sužava se vidno polje i dr.). Rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama i rizik od smrtanog stradanja raste sa porastom koncentracije alkohola u krvi.

Cilj provođenja kampanje „Alkohol + volan=Ubitačna kombinacija” /„Srećna Nova, bez žrtava“ jeste povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj kroz smanjenje broja vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola. Provođenjem kampanje pokušaće se uticati na promjenu stavova vozača, kako ne bi upravljali vozilima u saobraćaju, ako su pod uticajem akohola, odnosno da izaberu da ih vozi osoba koja nije pod uticajem alkohola, te da koriste usluge javnog ili taksi prevoza.

Kampanju realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez RS, auto-moto društva te jedinice lokalne samouprave i kompanija „Molson Kors“.