Otvoreno pismo majke vlastima RS

Majka ogorčena stanjem u zdravstvu uputila je otvoreno pismo vlastima u RS, koje je objavljeno na društvenoj mreži Facebook.

Pismo Vam prenosimo u cijelosti:

Gospodo ,,draga” (Predsjedniče, Gradonačelniče i Ministru zdravlja RS), obraćam vam se u ime svih majki RS.

Ispričaću vam svoju priču i postaviti nekoliko pitanja, ne nadajući se odgovoru, jer šta sam ja za vas, osim potencijalni glas na izborima koji i ne znači baš toliko, ali nekad, vjerujte, baš taj jedan znači.

Pedijatar me je uputio da bebi koja ima sedam mjeseci uradim uzv bubrega, jer je imala upalu. Trebalo mi je dva dana konstantnog pozivanja od 8 ujutru do 15h (do kada rade), kako bi se udostojili javiti se na telefon. Kada se javila sestra i kada sam je pitala za kada mogu da naručim dijete na uzv bubrega, pitala me je da li je hitno, jer tek za godinu dana ima slobodan termin, a ako je hitno, najranije u februaru. Samo da napomenem da je sada oktobar. Naravno da sam rekla da ne dolazi u obzir i da ću ići u privatnu ambulantu. Sada vas, gospodu u skupim odijelima, koja vozi skupa kola i sjedi u skupim foteljama, pitam:

1. Šta podrazumijevaju pod hitnim slučajem, ako uzmemo u obzir da i najbanalnija prehlada može postati hitna ukoliko se na vrijeme ne ukloni, a kamoli za godinu dana?

2. Otkud pravo pojedinim doktorima i sestrama da budu arogantni, ponekad i da galame na roditelje ili, cak, odrasle pacijente kao da je neko kod njih došao iz dosade?

3. Da li ste kao odgovorni upoznati da su razne zdravstvene ustanove neopremljene najobičnijim potrebštinama, a da ne spominjem razne aparate koji nekome i život znače? Ako ste upoznati, što ne radite nešto po tom pitanju, a ako niste, što ćete u tim foteljama?

4. Da li ste se zapitali šta će jadni roditelji koji nemaju novac da odu kod privatnika, a život djeteta im visi o koncu?

5. Da li bi vaše dijete ili unuče čekalo godinu dana na neki pregled? Znam da ne bi, zato vas pitam što je vaše dijete vrjednije od mog?

6. Zašto babice na poluintenzivnoj ne nose maske kada su prehlađene, već kašlju u ruke i tako hodaju kraj bolesne dječice?

7. Zašto CTG u Poliklinici ne radi, pa samim tim ne pokazuje validno ono za šta je namijenjen?

8. Znate li koliko ima slučajeva gubitka beba na sam dan ili nekoliko dana pred porod? Znam, nebitna osoba za vas. Zašto se to tako često dešava?

9. Kako vas nije sramota da izađete pred narod i pečite se u skupim odijelima, a ljudi i niihova djeca koji su vas izabrali umiru od gladi, bolesti,…?

10. Gdje trošite naš novac namijenjen zdravstvu?

11. Kako se ne bojite Boga i KAKO VAS NIJE SRAMOTA?

S nepoštovanjem,

Ogorčena majka Marijana

izvor:

mondo.ba