Online igrica „Plavi Kit“ stigla i u BiH

plavi kit„Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spremna?“, riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet „samoubilačke“ onlajn igre „Plavi kit“. Na desetine djece su, širom svijeta, igrajući ovu igricu izvršila samoubistvo, a ona je sada stigla i do naše djece.

I u BiH je stiglo upozorenje na opasnosti od jezive online igrice „Plavi kit“.

Nakon upozorenja Interpola, koje je stiglo u sjedište MUP-a RS, obavještene su sve policijske stanice koje su zadužene i za kontakt sa školskim ustanovama.

Radi se o opasnoj igri „Izazov plavog kita“ koja se širi društvenim mrežama. U nekih 50 nivoa igre koje su destruktivnog i na kraju i suicidnog karaktera koje navode žrtvu, učesnike igre, na samodestruktivne radnje.

Svi građani i roditelji treba da, ukoliko dođu do bilo kakvih saznanja u vezi sa ovom samoubilačkom igrom, treba da jave policiji kako bi zajedno sa školskim ustanovama, socijalnim i ostalim institucijama preduzeli potrebne mjere i radnje.

Online igrica „Plavi kit“, koja navodi djecu na samoubistvo, postala je top tema svjetskih medija posljednjih dana.

Iako je tvorac ove igrice uhapšen, ona i dalje uzima danak među tinejdžerima, a hakerska grupa Anonymous objavila je zabrinjavajuće informacije.

Anonymousi su još prije nekoliko mjeseci upozorili na pošast zvanu „Plavi kit“, te objavili rat tvorcima ove igrice.