Od prvog jula – nove, skuplje cijene cigareta

cigarete cijeneIz Uprave za indirektno oporezivanje je najavljeno novo poskupljenje cigareta iz asortimana Fabrike duhana Sarajevo za 0,20 KM od 1. jula ove godine.

Pored cigareta Fabrike duhana Sarajevo, poskupljenje je najavio i TDR d.o.o Sarajevo, čiji proizvodi bi trebali biti skuplji od 5. jula ove godine. Nakon tradicionalnog godišnjeg poskupljenja cigareta u BiH, kompanija Philip Morris je već 1. juna povećala cijene 19 vrsta svojih cigareta za 10 ili 20 feninga.

Nova poskupljenja nemaju nikakve veze s onim koja će se desiti naredne godine.

„Proizvođači duvana su odlučili da ne podižu za cijeli iznos cijene cigareta, nego da to razlome, pa da potrošači to lakše podnesu,cijene cigareta jer im je strahovit pad na legalnom tržištu prodaje. Nelegalno tržište je došlo na 40 odsto upravo zbog ove strukture akciza. Akcize se sastoje iz dva dijela, to je onaj procentualni dio koji ide na obim i dio koji ide na količinu, odnosno koji ide po hiljadu komada cigareta”, izjavila je Svetlana Cenić, ekonomski ekspert i analitičar.

Od početka 2018. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u našoj zemlji, a koje će morati biti usklađene s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu.

Nove cijene cigarete možete pogledati na priloženim fotografijama.

Izvor: Source.ba