Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u RS

Auto-moto savez Republike Srpske i Auto-moto društva učestvovaće u obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih obilježava se svake godine, treće nedjelje u novembru, od strane sve većeg broja zemalja, na svim kontinentima, širom svijeta.

Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se 20. novembra.

AMS RS i AMD će u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, jedinicama lokalne samouprave, Crvenim krstom RS i drugim subjektima i organizacijama koji se uključe, organizovati različite aktivnosti 18. 19. ili 20. novembra, kako bi se obilježio Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Ovaj dan posvećen je sjećanju na poginule ili teško povrijeđene u saobraćajnim nezgodama i iskazivanju saosjećanja sa njihovim porodicama.

Smrt i povrede na putevima su iznenadni, nasilni, traumatski događaji, čiji je uticaj na život dugotrajan, a često i trajan. Svake godine, milioni novopovrijeđenih i ožalošćenih ljudi iz svih krajeva svijeta pridružuju se onima koji već pate zbog posljedica saobraćajnih nezgoda.

Dan sjećanja ima za cilj skretanje pažnje na veliku potrebu žrtava saobraćajnih nezgoda, kako bi se javno odalo priznanje njihovom gubitku i patnji. Takođe, ovim danom ukazuje se i na potrebu zajedničkog provođenja preventivnih aktivnosti od sviju onih koji su dužni da vode računa o bezbjednosti saobraćaja, kako bi se smanjila stradanja u saobraćaju.

Tema pod kojom se obilježava ovogodišnji Dan sjećanja, u skladu sa Globalnim planom decenije akcije za bezbjednost saobraćaja, jeste „Ključne aktivnosti nakon saobraćajne nezgode: medicinska pomoć, istraga i pravda“.

Ova tema se odnosi na povećanje aktivnosti preduzetih poslije saobraćajne nezgode i poboljšanje odgovora zdravstvenih službi i drugih sistema društva, u cilju obezbjeđivanja što efikasnijeg hitnog zbrinjavanja, kao i kasnijeg liječenja i oporavka osoba nastradalih u nezgodama.

Ciljevi obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda su:

– sjećanje na poginule u saobraćajnim nezgodama i iskazivanje saosjećanja sa njihovim porodicama,

– skretanje pažnje na veliki broj poginulih i nastradalih u saobraćajnim nezgodama kao i na potencijalni rizik za sve učesnike u saobraćaju,

– podizanje nivoa svijesti o negativnom uticaju i posljedicama saobraćanih nezgoda sa poginulim i nastradalim licima na njihove porodice i društvo, kao i potreba za poboljšanje bezbjednosti saobraćaja i pružanjem podrške povrijeđenim  i ožalošćenim u saobraćajnim nezgodama,

– istaći potencijal za prevenciju saobraćajnih nezgoda i važnost ozbiljnog odgovora za nepoštivanje propisa u drumskom saobraćaju.