Ivo Andrić dobio svoj kutak u Nobelovom muzeju u Stokholmu

Igor Crnadak, ministar spoljnjih poslova Bosne i Hercegovine, u Stokholmu je otvorio izložbenu postavku posvećenu dobitniku Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću.

Iz Ministarstva spoljnjih poslova BiH navode da je Crnadak izložbu o Andriću u Nobelovom muzeju otvorio danas u sklopu programa službene posjete Kraljevini Švedskoj.

Crnadak se tom prilikom obratio i naglasio da je zadovoljan što je Ivo Andrić, više od 55 godina nakon što je nagrađen, konačno dobio svoj kutak u Nobelovom muzeju.

Crnadak je dodao da je Andrić u svojim djelima do savršenstva opisivao mentalitet, duh i logiku BiH i njenih naroda, te da je u teškim istorijskim trenucima, pred Drugi svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru.

Ceremoniji u Nobelovom muzeju prisustvovali su predstavnici Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva kulture Švedske, kao i brojni predstavnici nevladinog sektora i medija.

Ovo je prvi put da je dio Nobelovog muzeja bio posvećen Andriću, što je rezultat inicijative Crnatka i dogovora sa menadžmentom muzeja iz aprila prošle godine, kada je bh. ministar boravio u bilateralnoj posjeti Švedskoj.

Postavka, između ostalog, sadrži originalne Andrićeve rukopise, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije.

Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, za svoj cjelokupni književni opus. Rođen je 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 1975. godine, gdje je i sahranjen.