Isporuka regresiranog goriva za poljoprivrednike

traktori amsSvako od 35.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, prijavljivanjem sjetvenih površina, ostvaruje i pravo na regresirano gorivo koje je obezbijedila Vlada Srpske kao pomoć u proljećnoj i jesenjoj sjetvi.

Poljoprivrednici mogu preuzeti 100 litara goriva po hektaru oranice čija cijena je za 60 feniga niža od maloprodajne. Vlada Republike Srpske za ovaj vid posticaja poljoprivredi obezbijedila je 5,5 miliona KM.

Regresirano dizel-gorivo stiglo je u pravo vrijeme, na početku sjetve.

Na pumpama Nestro petrola, gdje je najprije počela prodaja regresiranog goriva, odobren je i dodatni popust poljoprivrednicima.

„Mi smo već petu sezonu glavni partner sa Vladom Srpske. U implementaciji prodaje regresiranog goriva i ove godine u sezoni 2017. kupci će moći kupovati regresirano gorivo po cijeni nižoj od 60 feninfa plus 10 feninga popust koji obezbjeđuje Nestro petrol“, istakao je Dragan Trišić, načelnik Uprave za maloprodaju „Nestro petrol“ AD Banjaluka.

Regresirana cijena, niža za 60 feniga po litru, uz dodatni popust, velika je pomoć ratarima.

U Republici Srpskoj prijavljene su sjetvene površine od 61.000 hektara, a za pomoć poljoprivrednicima u sjetvi putem regresiranog goriva Vlada je obezbijedila 5,5 miliona KM. Ako bude potrebe biće izdvojena i veća sredstva.

„Sa presjekom od 7. aprila, ažurirana je oko 61.000 hektara oranica. Za te površine sad djelimo regresirano dizel gorivo, s tim da poljoprivredni proizvođači mogu da odu do 15. maja u područne jedinice APIF-a i da se prijave, kako bi mogli da ostvare pravo na to regresirano dizel gorivo“, potvrdio je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Regresiranu naftu poljoprivrednici će moći preuzimati po potrebi narednih mjeseci kod registrovanih distributera.

Izvor: RTRS