Danas se obilježava Svjetski dan pismenosti

pismenostDanas se obilježava međunarodni dan pismenosti. Ovaj dan se obilježava 8. septembra svake godine, počeviši od 1966, kada je ovaj praznik prvi put obilježen. UNESCO prepoznaje ovaj dan kao veoma važan u nastojanjima da se podsjeti na globalni problem nepismenosti. Jedan od pet stanovnika svijeta je i dalje nepismen, a dvije trećine populacije nepismenih u svijetu čine žene.

U našoj zemlji ovaj problem nije toliko izražen, ali je broj nepismenih i dalje visok. 2,82% stanovina BiH, starijih od deset godina, je i dalje nepismeno, a među nepismenima u BiH ima pet puta više žena nego muškaraca. Ovi podaci pokzauju sliku kada je riječ o bazičnoj nepismenosti, odnosno kada se postavi pitanje da li neko uopšte umije da čita i piše, ali kada je riječ o poznavanju osnovnih gramatičkih i pravopisnih pravila, situacija je, sigurno, još više razočaravajuća.

Veliki je broj naših sunarodnika koji i dalje, na primjer, pišu „ne znam“ sastavljeno a „nisam“ odvojeno, stvari koje se nauče još u prvim razredima osnovne škole. Poražavajuće je i to što i pored toga što mnogi koji ne posjeduju elementarnu pismenost uspijevaju „proći“ kroz srednje i visoko obrazovanje, pa, umjesto da podučavaju druge, samo dodatno doprinose produbljenju problema.