CIK: Dodjela sertifikata izabranim nosiocima mandata

Centralna izborna komisija BiH danas će u Sarajevu uručiti sertifikate zvaničnicima izabranim na lokalnim izborima 2. oktobra.

Na lokalnim izborima, održanim u 130 opština i 10 gradova u BiH, te Brčko distriktu, izabrana su 3.093 nosioca mandata, od kojih su 2.251 ili 81,50 odsto muškarci, podaci su CIK-a.

Izabrano je i 130 načelnika opština, te gradonačelnici 10 gradova u BiH.

Među izabranim načelnicima je i šest žena – Mileva Komlenović /SNSD/ u Kalinoviku, Mila Petković /SNSD/ u Novom Goraždu, Milka Ivankvoić /Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta/ u Istočnom Drvaru, Divna Aničić /SNSD/ u Mrkonjić Gradu, Snežana Ružičić /SNSD/ u Jezeru i Amra Babić /nezavisni kandidat/ u Visokom.

CIK BiH potvrdio je 1. novembra, u zakonskom roku, rezultate lokalnih izbora u BiH, osim za Stolac, u kojem su izbori prekinuti 2. oktobra nakon nekoliko incidenata na biračkim mjestima.

Izbori ni ove godine nisu raspisani za grad Mostar, budući da je Ustavni sud BiH još 2010. godine proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koji se tiču izbora u ovom gradu.

Od od prestanka važenja tih odredaba, 18. januara 2012. godine do danas nije postignut dogovor koji bi omogućio izmjene zakona i održavanje izbora u Mostaru.

Izvor: RTRS