Besplatan prevoz i džeparac za učenike koji izaberu deficitarna zanimanja

Vlada Republike Srpske odlučila je da stimuliše buduće srednjoškolce koji izaberu deficitarna zanimanja, a svi oni koji se odluče za tražene zanate imaće plaćen prevoz u školu i mjesečnu stipendiju od 100 KM. Ovo je najavio premijer Radovan Višković, u razgovoru za Srpskainfo.

Cilj je da se mladi usmjere prema zanimanjima koja su tražena i koja će im omogućiti siguran posao nakon završetka školovanja.

“Moramo početi da radimo na tome da se mladi ljudi ne školuju za biroe rada već treba da ih školujemo za proizvodnju. S obzirom na to da će uskoro početi upis u srednje škole zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da krene i u promotivnu kampanju kako bi djeca na vrijeme dobila informaciju koja su to deficitarna zanimanja kod nas i u koje škole trebaju da se upišu“ rekao je Višković.

Premijer je istakao da je razgovarano sa poslovnom zajednicom i dogovoreno da svi oni koji završe školovanje u nekom od deficitarnih zanimanja imaju obezbijeđeno radno mjesto.

“Stotinu maraka mjesečno za jednog srednjoškolca je pristojna suma koja će mu omogućiti da ima novaca za užinu i da ne razmišlja da li će roditelj moći da mu da novac ili ne. Spisak deficitarnih zanimanja je već napravljen i biće javno objavljen. Sve je rađeno u saradnji sa lokalnim zajednicama, privrednicima, Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture“ pojašnjava Višković.

Ministarstvo prosvjete i kulture je ranije zatražilo od lokalnih zajednica da im dostave spisak deficitarnih zanimanja i na osnovu toga formiran je registar, koji će uskoro biti objavljen.

Izvor: Srpskainfo