Auto-moto društvo Srebrenica-Bratunac: Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgod

Svjetski dan sjecanja na zrtve saobracajnih nezgodaAuto-moto savez RS i auto-moto društva, među kojima je i Auto-moto društvo Srebrenica Bratunac, učestvovaće u obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims (WDR)) obilježava se svake godine treće nedjelje u novembru od strane sve većeg broja zemalja širom svijeta. Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se 18. novembra.

Ovaj je dan posvećen sjećanju na milione ubijenih ili povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, njihovim porodicama i zajednicama, kao i odavanju počasti predanim članovima hitne pomoći, policije, zdravstvenih radnika i drugih radnika koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i povreda na putevima.

Smrt i povrede na putevima su iznenadni, nasilni, traumatski događaji, čiji je uticaj na život dugotrajan, a često i trajan. Svake godine, milioni novopovrijeđenih i ožalošćenih ljudi iz svih krajeva svijeta pridružuju se onima koji već pate zbog posljedica saobraćajnih nezgoda.

Dan sjećanja ima za cilj skretanje pažnje na veliku potrebu žrtava saobraćajnih nezgoda, kako bi se javno odalo priznanje njihovom gubitku i patnji. Takođe, ovim danom ukazuju se i na potrebu zajedničkog provođenja preventivnih aktivnosti od svih onih koji su dužni da vode računa o bezbjednosti saobraćaja, kako bi se smanjila stradanja u saobraćaju.