Akcija ,,Posadi svoj hlad“ u Bratuncu

Podjela sadnica

Na gradskom šetalištu u Bratuncu danas su predstavnici opštinske uprave podijelili građanima dio od stotinu sadnica bijelog jasena, koje su dobijene u sklopu akcije ,,Posadi svoj hlad“. Preostale sadnice biće zasađene na popularnim lokalitetima u lokalnoj zajednici. Ova akcija se realizuje u saradnji sa ,,Zelenim razvojnim centrom“ iz Bijeljine. Događaju je prisustvovao i načelnik Opštine Bratunac Srđan Rankić.

Građani su pokazali veliko interesovanje za ovu aktivnost i sadnice su brzo podijeljene.

– Već imam posađen jedan veliki bijeli jasen na selu, koji sam donijeo sa strane. Takođe, posjedujem vlastiti voćnjak, šljivu, jabuku, krušku. Imam i zasade maline, kupine i ostalog – rekao je Rade Obradović.

Ovo je samo dio ekoloških aktivnosti koje opštinska uprava ima u planu za mjesec april.

– Ovo je akcija koju organizuje Opština Bratunac, podjelom sadnica za stanovništvo koje je zainteresovano da iste preuzme i akcija koja će se sprovoditi sađenjem ovih sadnica u školskim dvorištima. Sve je ovo u okviru mjeseca aprila, kao mjeseca ćistoće. Sutra ćemo organizovati sadnju sadnica u zoni užeg gradskog područja i na području Rajske plaže, gdje će se biti izvršeno i detaljno čišćenje. Objavio sam kalendar da sve ove aktivnosti sprovodimo subotom i da svake subote u toku ovog mjeseca organizujemo aktivnosti čišćenja i uređenja. Već sljedeće subote je plan da se očiste divlje deponije, gdje smo imali primjedbe građana. Treće subote ćemo raditi sređivanje užeg gradskog područja i čišćenje ulica. U akcije su pozvani svi, udruženja, nevladine organizacije, sportski klubovi, radnici Opštine, pojedinci, a nosilac je naša komunalna preduzeća – precizirao je načelnik Srđan Rankić.

Akcija ,,Posadi svoj hlad“ imaće i nastavak.

– Organizacija ,,Zeleni razvojni centar“ nam je poslala upit da li želimo da učestvujemo u ovim aktivnostima. Mi smo poslali formular sa onim što je traženo. Ovih 100 sadnica je samo prvi dio, dok drugi očekujemo u septembru i za tada je preostalo još 120 sadnica. Svaka lokalna zajednica je mogla da dobije broj koji odgovara 1% stanovništva. Pošto mi imamo oko 21.800 stanovnika, pripalo nam je 220 sadnica. Poziv je i da se kompanije uključe u ovu akciju, doniranjem sredstava za nabavku – rekao je Ševko Karić, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu Opštine Bratunac.

Svako drvo predstavlja dio pluća planete, zbog toga se prema njima treba odnositi sa velikim poštovanjem i vršiti sadnju gdje god je moguće.

Piše: M.V.