8. maj – Svjetski dan Crvenog krsta

Danas, 8. maja, obilježavamo Svjetski dan Crvenog krsta. Ovaj datum je izabran po datumu rođenja Anrija Dinana, osnivača ovog masovnog i najstarijeg humanitarnog pokreta. Prvi put ovaj međunarodni dan je obilježen 1948. godine. Sve do 15. maja traje i Nedjelja Crvenog krsta.

Opštinske organizacije Crvenog krsta Bratunac i Srebrenica i danas su organizovale humanitarne akcije. Možemo reći da je cijeli ovaj period vezan za epidemiju virusa korona istakao značaj humanitarnog rada i volontiranja. Aktivisti Crvenog krsta iskazali su veliku humanost, što je osnovni princip na kome počiva ova organizacija.

“Nastavićemo sa aktivnostima povodom pojave virusa korona. To sve rade naši volonteri i volonterke i njih je trenutno 28. Od danas u kancelariji OOCK Bratunac biće organizovano volontersko šivenje maski, koje će kasnije biti distribuisane stanovništvu. Takođe, vršićemo podjelu flajera o korona virusu. Na današnji „Svjetski dan Crvenog krsta i Nedjelje Crvenog krsta“, želim da se u ime opštinske organizacije Crvenog krsta Bratunac, i u svoje lično ime zahvalim svim volonterima na nesebičnom angažovanju i humanosti u pružanju pomoći građanima naše opštine. Još jednom su pokazali da i u ovom vremenu protiv korona virusa doprinos volontera je nemjerljiv“ istakla je Mirjana Ostojić, sekretar OOCK Bratunac.

Od početka vanredne situacije volonteri Crvenog krsta iz Bratunca i Srebrenice svakodnevno pomažu ugrožene sugrađane, koji zbog godina ili zdravstvene situacije ne mogu da dođu do potrepština, bilo da se radi o hrani, lijekovima ili higijenskim sredstvima.

Svim aktivistima Crvenog krsta čestitamo ovaj dan!

Piše: M.V.