7. april – Svjetski dan zdravlja

Danas je 7. april, datum koji se proslavlja kao Svjetski dan zdravlja. Zbog trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnji dan zdravlja obilježava se u jednom od najtežih trenutaka nakon njegovog uspostavljanja.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je “Podržite medicinske sestre i babice“. Ovim se želi naznačiti ogroman značaj medicinskih sestara i babica u pružanju zdravstvene zaštite širom svijeta, kao i značaj podizanja kapaciteta kako bi se obezbijedila bolja podrška zdravstvenom sistemu. Ovo podrazumijeva podršku kontinuiranom ulaganju u obrazovanje i usavršavanje i dodatna ulaganja u ovu oblast.

Procjenjuje se da medicinske sestre i babice čine oko 50% globalne zdravstvene radne snage, ali čine i 50% trenutnog nedostatka svjetske radne snage.

Svjetski dan zdravlja obilježava se od 1950. godine, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Odluka o obilježavanju ovog dana donesena je na prvoj skupštini SZO, u julu 1948. godine, jer je 7. aprila iste godine usvojena odluka o osnivanju ove organizacije.

Pružimo maksimalnu podršku svim zdravstvenim radnicima!

Foto: wikipedia.org

Piše: M.V.