2. April – Svjetski dan osoba sa autizmom

Drugi dan aprila poznat je još kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Tog dana javnost se upozorava na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice.

Svjetski dan osoba sa autizmom se obilježava od 2007. godine kada je proglašen od strane UN-a. Na taj dan, cilj jeste privući što veću pažnju javnosti te ih podsjetiti na autizam – prirodu poremećaja, životu s autizmom, potrebi i načinima podrške toj djeci i njihovim porodicama. Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam „Autism Speaks“ iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra.

Udruženje EDUS – Edukacija za sve je u posljednje tri godine radilo istraživanje o modelima ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece, koje je provedeno uz podršku Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) Američke razvojne agencije za međunarodni razvoj (USAID). Tako podaci istraživanja govore da je 25,6 posto djece u BiH pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal.