Sajam ženskog preduzetništva

U Vlasenici je  juče na platou ispred gradskog stadiona otvoren Sajam ženskog preduzetništva. Sajam je organizovan u okviru projekta „Osnaživanje poljoprivrednih, preduzetničkih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena“ koji implementiraju Opština Vlasenica i nevladina organizacija „Nodas“. Svoje proizvode na sajmu predstavile su korisnice projekta iz Kladnja, Konjica, Jablanice, kao i vlaseničkog Udruženja žena „Podrinje“. Na jučerašnjem sajmu predstavljeni su kreacija i maštovitost promovisanih proizvoda što se moglo i vidjeti na štandovima širom sajma.

„Danas smo ovde pripremili nešto od naših proizvoda. To su uglavnom proizvodi od žena koji se proizvodnjom mliječnih proizvoda, sir i kajmak, zatim imamo razne ajvare, sokove, imamo razne džemove, slatka, sve to uglavnom naše žene rade i danas su izložile da pokažu šta to rade, šta mi imamo, i šta možemo da radimo. Svake godine prilikom organizovanja vlaseničkog sajma privrede i poljoprivrede mi učestvujemo sa izlaganjem gastro ponude, naših jela, naših tradicionalnih jela, i time želimo da očuvamo našu tradiciju i da prenosima na mlađa pokoljenja. „, rekla je Desanka Nikolić, predsjednica Udruženja žena „Podrinje“ iz Vlasenice.

„Mi smo mlado i novo Udruženje koje se bavi promocijom žene, promocijom svega onoga što žena može, što žena želi i onim što je žena zaista u stanju uraditi. Ovdje imamo izložene naše proizvode koje su žene za kratko vrijeme napravile. Nadamo se da će biti još bolje i više. Snaga žene je u njenoj kreativnosti i mi se nadamo da smo ovde danas pokazale koliko smo kreativne“ , nadovezala se Nevzeta Habibović, iz Udruženja žena „Žena ženi“ iz Kladnja.

Opština Vlasenica je partner i sufinansijer na realizaciji ovog projekta i posebno ističu uspješnu saradnju sa organizacijom „Nodas“.

„Kroz ovaj projekat potpomognuto je dvadeset i tri žene u pokretanju biznisa i osnaživanju a sve u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja. Moramo istaći i naše zadovoljstvo saradnjom sa organizacijom „ Nodas“ ali i odzivom korisnica. Bio je veliki broj prijavljenih i komisija uopšte nije imala lak zadatak izabrati najbolje kandidatkinje za grant koji je iznosio 3000 eura po korisnici“ , izjavio je Željko Damnjanović, iz odsjeka za razvoj u Opštini Vlasenica.

Cilj projekta je da se žene motivišu dobijanjem grantova u vidu materijala i opreme, da bi svoju poslovnu ideju podigli na još veći nivo.

„Kroz sam projekat širok spektar poslovnih aktivnosti je podržan. Od poljoprivrede, kao osnovne djelatnosti, zatim proizvodnja i prerada hrane, zanatstvo, turizam. To su sve aktivnosti koje su podržane u svim ovom opštinama. Mogle su aplicirati sve žene koje su imale bilo kakvu poslovnu ideju u ovim oblastima“, kazao je Bekir Omerbašić, projekt menadžer organizacije „Nodas“.

Vrijednost projekta je 440.000 evra, a sredstva su obezbijedili  Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke i četiri partnerske opštine.

Piše S.V.