Srebrenica – potpisani ugovori za dodjelu stambenih kontejnera

Danas su u skupštinskoj sali u Srebrenici potpisani ugovori sa korisnicima za dodjelu stambenih kontejnera po programu osnaživanja ruralnog dijela opštine Srebrenica.

Podijeljeno je deset od ukupno dvadeset i tri stambena kontejnera, koliko će ih ukupno biti donirano ove godine. Prošle godine je građanima Srebrenice dodijeljeno trinaest kontejnera u okviru istog programa. Fokus projekta bio je na interno raseljenim osobama.

“Imam čitavo imanje sam nasledio, ja i moj brat, iza majke, i ovaj kontejner mi dobro dođe, njega ću postaviti gore, da bi mogao djedovo i nenino imanje obrađivati. Zahvaljujem se prvo načelniku i svim ljudima koji su pomogli da ovo dobijem i izašli mi u susret” istakao je Hamed Mešanović, jedan od korisnika ovog programa.

“Značiće mi puno, da ne moram nekom doći na vrata kad hoću nešto da usijem u svojoj njivi, da mogu doći u svoje, da sam u svom.” nadovezala se korisnica Sadika Kardašević.

Kontejneri su veličine oko 16 m2, dok se vrijednost jedne stambene jedinice procjenjuje na oko četiri hiljade konvertibilnih maraka. Javni poziv Opštine Srebrenica bio je otvoren od početka oktobra do 15. novembra prošle godine.

“Trideset i šest kontejnera smo ukupno podjelili našim sugrađanima koji imaju zasade maline ili neke druge kulture u svojim selima i koji žele da se vrate u prijeratno seosko ognjište a nisu imali uslove. Ovo je jedan način koji se pokazao kao pozitivna praksa koju ćemo mi nastaviti i ove godine i sljedećih godina. Nadam se da će to postati jedna tradicija da svake godine dodijeljujemo ove kontejnere kako bi vratili život u srebrenička sela koja su u velikom dijelu zamrla“ rekao je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice.

Kriterijumi po kojem su kontejneri dodjeljivani uključuje posjedovanje zemljišta na koje se postavlja stambena jedinica, kao i učešće aplikanta koji je obavezan da izgradi ploču.