Podjela sadnog materijala u Bratuncu

Danas se u Bratuncu vršila raspodjela sadnih materijala stanovništvu koje je iz bilo kojih razloga spriječeno da nabavi sve što je potrebno, bilo da se radi o finansijskom razlogu ili su to one kategorije koje iz nekog drugog razloga ne mogu nabaviti ova sjemena. Ministarstvo je obezbjedilo pakete u potpunosti, bez učešća poljoprivrednih proizvođača a izbor korisnika ove socijalne pomoći bio je prepušten Centru za socijalni rad u Bratuncu. Opština Bratunac dobila je na raspolaganje 150 paketa, od ukupno 9000 koji su namijenjeni svim opštinama u Republici Srpskoj.

„Ovaj projekat realizujemo preko Crvenog krsta i Centra za socijalni rad u Bratuncu pošto oni imaju najbolju bazu podataka najugroženijeg stanovništva i sa svojim volonterima izvršiće podjelu ovoh paketa. Pored ovih paketa sa sjemenima i đubrivom dijelimo i robne pakete našem stanovništvu takođe preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta. Tu su uključene i neke domaće firme, kao i Opština koja svoj dio sredstava prebacuje na račun Crvenog krsta koji vrši nabavku i podjelu namirnica, gdje imamo volontere uključene iz svih mjesnih zajednica. Oni dežuraju kraj telefona, tako da svaki građanin, pogotovo lica koja su starija od 65 godina, mogu da nazovu ukoliko im je potreban lijek ili neka namirnica i oni će im to dostaviti u što kraćem mogućem roku. Taj trend će se nastaviti i u narednom periodu dok traje vanredno stanje“ izjavio je načelnik opštine Bratunac, Nedeljko Mlađenović.

„Za ovu priliku su obezbjeđeni paketi koji sadrže sjemenski materijal povrća: šargarepe, krompira, graška, luka, krompira, zatim osnovna i vodotopiva đubriva. Za nekih 15-tak dana biće podijeljeni drugi dio paketa koji se odnosi na sadnice paprike, paradajza, kupusa i uz to će svako od proizvođača dobiti ručnu pumpu kojom će moći da primjenjuje zaštitu i vodotopiva đubriva, ukoliko primjenjuje taj način prihrane. Količina je namijenjena za pola duluma, što može oezbjediti jednoj četveročlanoj porodici sve ono što je potrebno za jednu godinu, u domaćinstvu. Ovu priliku bi iskoristila da obavjestim sve proizvođače sa regije Birač da im je takođe na raspolaganju i kancelarija Ministarstva poljoprivrede koja je otvorena u Bratuncu, u ulici Svetog Save, broj 187. Mogu se obratiti za sve informacije, kako povodom ovih paketa, tako i za sve druge savjetodavne usluge u poljoprivredi.“ istakla je Jadranka Bojić, resor za pružanje stručnih usluga, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske.

„Živim sa ocem, majkom i djecom. Imam maline, kopam, borim se da preživim. Sijemo žito, krompir, paradajz i krastavce kako bi obezbjedili osnovne izvore hrane. Vrijeme je teško, tako da će mi ova pomoć mnogo značiti u daljem radu i u ovoj borbi koju vodim da bi se prehranio. Izuzev ovog danas, nikakve druge vrste pomoći nisam dobijao“ prokomentarisao je Dragan Cvijetinović, korisnik ove vrste pomoći.

Piše S.V.