12. tematska sjednica SO Srebrenica: Usvojen rebalans budžeta

Odbornici SO Srebrenica na 12. tematskoj sjednici usvojili su odluku o rebalansu budžeta opštine za 2019. godinu, čime je budžet uvećan za 2,6 miliona maraka.

Prije nego što su odbornici prešli na rad po dnevnom redu, sjednicu su napustili odbornici SDA i Zulfo Salihović, nezavisni kandidat. Razlog napuštanja sjednice je, kako su rekli, kršenje Poslovnika o radu SO Srebrenica.

„Mi jesmo opozicija, ali sjednicu ne napuštamo iz tog razloga, već zato što se krši Poslovnik o radu SO. Dakle, napustili smo sjednicu zbog kršenja Zakona, kršenja Statuta, krešnja Poslovnika. Mi smo danas tražili obrazloženje od predsjednika SO i o prethodnoj tematskoj sjednici, telefonskoj, i ovoj današnjoj, na čiju inicijativu je ova sjednica sazvana, obzirom da nije bilo ni kolegija koji bi pripremao ovu sjednicu. Nismo dobili nikakva obrazloženja, čak ni naš prijedlog da se izjasnimo o kršenju poslovnika nije prihvaćen, dakle, nama se i ne dozvoljava da učestvujemo u radu, da upozoramo na neka kršenja. Kršenja su očigledna, i mi ne želimo učestvovati u takvom radu“, rekao je Almuir Dudić, predsjednik Kluba odbornika SDA.

Predsjednik SO Srebrenica, s druge strane, kaže da Pravilnik nije prekršen.

„Ne postoji nijedan razlog što su danas odbornici napustili sjednicu, na isti način smo u posljednje dvije-tri godine radili. Ono što oni govore da treba sazvati kolegij, u Poslovniku nigdje nije definisano da kolegij mora zasjedati, kolegij zasjeda samo kada su redovne sjednice, i zaista ne vidim razlog da je bilo kršenja poslovnika, niti da napuste sjednicu. Trebali su da ostanu na sjednici i da rade u korist naroda. Narod nas je, na kraju krajeva, i izabrao i da pokažemo da smo tu da radimo za interes Srebrenice i njenih građana“, rekao je Nedib Smajić, predsjednik SO Srebrenica.

Na današnjoj sjednici glasom većine odbornika usvojen je rebalans budžeta za tekuću godinu. Ukupno uvećanje je 2 miliona i 664.000 marake, od toga dva i po miliona prihodi su po kreditu koji će opština da uzme, a 164.000 odnose se na povećanje prihoda po drugim osnovama, najviše od indirektih poreza.

„Mi smo dobili saglasnost i preporuke Ministarstva i njihova preporuka je bila da izvršimo rebalans, kako bi u momentu dobijanja kredita ta sredstva bila operativna i kako bismo mogli raditi projekte za koje smo i predvidjeli taj kredit“, izjavio je načelnik oštine Srebrenica Mladen Grujičić.

 

Na sjednici je usvojen i Nacrt Poslovnika o radu SO, te je imenovan vršilac dužnosti dječjeg vrtića „Poletarac“. Novi v.d. direktor je Admir Hasanović.

Usvojen je i zaključak kojim SO daje podršku načelniku da u narednih mjesec dana, do sljedeće sjednice, iznađe rješenje o problemu pasa lutalica u Srebrenici, prostor i osoblje.