“Zelena dolina“ – gost Ivan Stojanović

Dani maline 2018Danas smo u našoj radio emisiji “Zelena dolina“ ugostili Ivana Stojanovića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet“. Sa njim smo razgovarali o ovogodišnjem prinosu, otkupnoj cijeni, ali i o drugim temama.

“Ove godine prinos će biti manji nego prethodnih godina. Jedan od razloga za tako nešto, i to najveći, je niska cijena u protekle dvije godine. Očekujemo da na tri opštine koje pokrivamo prinos bude na nivou od oko 2.000 tona. Kvalitet maline je bolji, a tome doprinosi i sistem za navodnjavanje, koji je prošle godine pušten u upotrebu. Što se tiče ovogodišnje cijene zvaničan stav  Udruženja “Vilamet“ je da je najniža prihvatljiva cijena 2.50 KM, a imamo najave koje govore da će cijena biti između 2,50 KM i 3 KM. Koliko tačno, znaćemo u narednom periodu. Ovo je specifična situacija, u kojoj svi osim proizvođača mogu da planiraju svoju zaradu. Hladnjačari znaju kolika će biti njihova zarada, ljudi koji beru takođe, a proizvođači saznaju tek na kraju berbe. Prema studijama koje su ranije rađene, troškovi proizvodnje jednog  kilograma malina su 2 KM, što znači da su proizvođači prethodne dvije godine bili na gubitku“ rekao je Stojanović.

Dotakli smo se i proizvodnje kupina.

“Berba kupina je, takođe, već krenula. Objavljena je akontativna cijena od 1,20 KM, što je više nego prethodnih godina. Problem kod kupina je što se ne vrši klasifikacija po sortama na kvalitetnije i manje kvalitetne. Zbog toga su na gubitku oni koji proizvode kvalitetnije sorte, jer dobiju istu cijenu, a prinos kvalitetnijih sorti je niži. Naravno, slično je i kod malina“ prokomentarisao je ovu temu naš gost.

Pričali smo još o subvencijama, ali i o “Sajmu malina“.

“Subvencije se po pravilniku kreću u rasponu do 15% od otkupne cijene. Imamo najave da bi subvencija za ovu godinu mogla biti od 20 do 30 pfeninga. Takođe, proizvođači koji su registrovani imaju pravo na povrat 5% PDV-a. Što se tiče “Sajma malina“ on će ove godine biti održan 13. i 14. avgusta. Naši planovi su da od naredne godine vratimo ovaj događaj u nešto raniji termin i to da bude na dan praznika, da bi posjeta bila veća, a i da bi malinari mogli da prisustuvuju i ne napuštaju berbu“ zaključio je Ivan Stojanović.

M.V.