Emisija “Zelena dolina“ – Gost: Boban Filipović (3.4.2019)

Kao i svake prve srijede u mjesecu, gost emisije “Zelena dolina“ bio je Boban Filipović, veliki zaljubljenik u prirodu i član ribolovačkog udruženja. Sa njim smo pričali o pticama selicama koje su stigle u naše krajeve, o trenutnim zabranama lova određenih ribljih vrsta, mogućnostima za ribolovni turizam, kao i o akciji čišćenja Bratunca.

“Rode su nam stigle i smjestile se u gnjezdo koje je ranije pripremljeno. U njemu je u toku zime boravila roda “Snježana“ koja je provela cijelu zimu kod nas. Očekujemo da ćemo uskoro imati i ptiće, dok nam se “Snježana“ trenutno izgubila, ali vjerujemo da će se uskoro pojaviti. Takođe, stigle su nam i lastavice. Što se tiče zabrana ribolova za pojedine vrste ribe, trenutno su aktuelni lovostaji za mladicu i lipljana, a uskoro nas očekuje početak zabrane za pecanje soma i šarana. Apelujem na sve sportske ribolovce da se pridržavaju pravila, ali da što se tiču mladice budu još rigorozniji i vrate u vodu svaki ulovljeni primjerak, jer je to naše blago. Ako pričamo po ribolovnom turizmu, mislim da je to jedna od grana na koju treba da se fokusiramo, jer trenutno nemamo preveliki broj ljudi koji omogućavaju smještaj ribolovcima, a interesovanje ribolovaca postoji“ tvrdi Boban Filipović.

Nedavno je sprovedena akcija čišćenja grada.

“Zaista jedna dobra aktivnost. Posebno mi je drago što se veliki broj djece i mladih odazvao. Pričali smo i o nekim narednim akcijama, ali po meni je najvažnije da ne prljamo, a to onda znači da praktično 365 dana brinemo o našem okruženju, a ne samo taj dan kada čistimo. Sve što bacimo od smeća u prirodu utiče direktno na nas, ni na koga drugog“ zaključio je Boban Filipović.