“Vrijeme je za biznis“ – gost Duško Pejić

Danas smo, u okviru našeg radio programa i emisije posvećene preduzetništvu “Vrijeme je za biznis“, ugostili Duško Pejića iz štamparije “Sumatra“ Srebrenica. U prvom dijelu emisije sa njim smo pričali o počecima ovog biznisa, o tome šta je bilo najteže, kao i o tome šta “Sumatra“ nudi kupcima.

“Počeli smo prije tri godine. Ovo je bila ideja za koju sam smatrao da ima potencijala i da može da donese određenu zaradu u Srebrenici. Najteže je bilo da sam sebe nagovorim da se posvetim ovom poslu na pravi način, jer odranije sam zaposlen kao profesor, Trenutno imamo dva poslovna prostora. Prvi je u Ulici Milivoja Mičića, kod Prve osnovne škole. Taj prostor smo na neki način pretvorili u radionicu. Drugi prostor je preko puta Osnovnog suda, u Ulici srebreničkog odreda. Što se tiče proizvoda, radimo sve vrste štampe, reklamne flajere, razne vrste reklama, suvenira, praktično sve što danas štamparije mogu da ponude. Imamo i personalizovane proizvode, koje možemo napraviti po narudžbi. Plan je da uskoro nabavimo još jednu mašinu, zahvaljujući kojoj bismo zaokružili ponudu naših usluga“ započeo je priču Duško Pejić.

Tokom drugog dijela emisije pričali smo o tome koje stvari su važne za preduzetništvo, kao i o problemima sa kojima se preduzetnici susreću.

“Kada se počinje sa nekim biznisom najvažnije je imati hrabrost. Naravno, važno je biti i kreativan, ali i prepoznati potrebe tržišta. Zbog toga je istraživanje tržišta veoma bitno. Prije nego što sam počeo posao indirektno sam zaključio šta bi to bilo traženo kod nas, na bazi onoga što je bilo potrebno, a nije postojalo. Kada govorimo o problemima, mislim da je najveći taj što smo daleko od velikih gradova, a većina ekonomskih aktivnosti se tamo odvija. Dovoljno je da navedem primjer servisiranja mašina, koje nam nije dostupno u našoj regiji, i to je odmah znatno skuplje. Bez obzira na cjelokupnu situaciju, mislim da kod nas ima mogućnosti za razvoj biznisa, a tu mislim i na regiju, ali i na državu“ prokomentarisao je Duško Pejić.

Pratite našu emisiju “Vrijeme je za biznis“ svakog četvrtka u 13.30. Naravno, ako se bavite nekim poslom, javite nam se za učešće!

M.V.