“Vrijeme je za biznis“ – gost Asim Dedić

Danas smo u našoj emisiji “Dobar dan regijo“, u okviru rubrike “Vrijeme je za biznis“, ugostili Asima Dedića, predsjednika udruženja poljoprivrednika “Drina“ i člana Upravnog odbora udruženja pčelara “Kesten“ Bratunac. Sa njim smo razgovorali o više tema vezanih za poljoprivredu.

“Moja osnovna djelatnost je pčelarstvo. Imam oko šezdeset košnica i proizvodim razne vrste meda: bagremov, livadski, med od divlje maline ili kupine, kao i kapi propolisa. Sve što proizvedem prodam, a kupci su, uglavnom, ljudi iz dijaspore. Ova godina nije bila toliko dobra, ali smatram da prosječna porodica može pristojno da živi od proizvodnje meda, ako se tome posveti na pravi način. Osvajao sam zlatne medalje više puta na sajmovima u Tuzli i Gradačcu. Smatram da je najveća opasnost za pčele prskanje raznim vrstama pesticida i herbicida, jer iz toga kreće većina bolesti kod pčela. Pored toga bavim se proizvodnjom i drugih poljoprivrednih proizvoda, prije svega povrća“ rekao je za početak razgovora Dedić.

Naš današnji gost je i član Inicijativnog odbora “PREC-a“.

“Sutra je osnivačka skupština “PREC-a“. Sama skraćenica se odnosi na porodični održivi razvoj i znači da treba da stvorimo takva porodična poljoprivredna gazdinstva, koja će obezbjediti dovoljan izvor prihoda za članove domaćinstva. Mi imamo mnogo toga da ponudimo turistima. Tu nam je rijeka Drina i “Rajska plaža“, kao i stećci, naši poljoprivredni proizvodi, domaća jela i još mnogo toga. Zbog toga pozivamo poljoprivrednike da se pridruže “PREC-u“ i da djeluju kao dio grupe, koja može više da ponudi nego pojedinac“ zaključio je Asim Dedić.

Piše: M.V.