„Tema dana“- Radionice Media Centra Sarajevo

U današnjoj radio-emisiji „Tema dana“ emitovali smo intervjue koje smo za vas pripremili, a koje smo snimili sa Majom Ćalović i Imranom Kapetanović iz Media Centra Sarajevo. Osim njih dvije, radionice su održali i Dino Ćatović i Sanja Vrzić iz oblasti Produkcije radijskog sadržaja i Vizuelizacije podataka kroz infografike.

„Ja sam ovih dana u posjeti vašoj organizaciji povodom podrške lokalnim novinarima. Naš program se bavi razvojem kapaciteta iz određenih područja  koja su slabije pokrivena formalnim obrazovanjem novinara. Dakle, rad na vizuelizaciji sadržaja za korištenje na društvenim mrežama, korištenju mobilnih tehnologija u produkciji video i audio sadržaja te dodatnim razvojem produkcije radijskog sadržaja. Držala sam trening o mobilnom novinarstvu koja je jedna relativno nova disciplina u kojoj se mobilne tehnologije koriste u prikupljanju informacija, izradi sadržaja, njegovom uređivanju i objavljivanju na internetu i društvenim mrežama. Multimedijalna produkcija za društvene mreže obuhvata vizuelizaciju medijskog sadržaja, kreirali smo radijske materijale i prilagođavali ih društvenim mrežama. Društvene mreže su danas bitan medijski kanal za promociju svih sadržaja. Radionice su bile veoma aktivne i mi smo zadovoljni konačnim ishodom.“, izjavila je Maja Ćalović za UPSMedia radio.

„Radionica je bila namjenjena ljudima koji rade u medijima da bi im pomogla u daljem radu. Program je obuhvatao fotografsku kompoziciju uz novinarsku fotografiju, kako uz pomoć jedne ili više fotografija preneti novinski sadržaj, odnosno kako sa više fotografija pričati priču. Generalno je svima fotografija korisna, kako u privatnom, tako u poslovnom smislu. Definiciju koju pokažem na radionicama, a koju ne znam na pamet, sastoji se isključivo iz vizuelnog sadržaja, tj pokažem svoje fotografije koje čine mene. Fotografija odražava sve što radim. Iskreno, najviše fotografišem mobilnim aparatom, jer je nabolji foto-aparat onaj koji je uz tebe. Sve što vidim trudim se i da zabilježim, čisto da imam neko podsjećanje na neke lijepe stvari koje su već prošle. Mislim da je radionica prošla uspješno, prešli smo neke osnovne termine koje se tiču i slika i fotografija, kao i njihovih kompozicija.“, ističe gospođica Kapetanović.

Radionici su prisustvovali novinari, kamermani i montažeri, tonski realizatori, a imali smo i gošće iz Vlasenice koje su, kako kažu, zadovoljne predavačkim dijelom i vještinama koje su u toku radionica usvojile.

Piše: A.A.

Emisiju poslušajte ispod: