Tema dana – profesor Miloš Mitrović i Đorđe Nikolić

Gosti naše radio emisije Tema dana bili su profesor Miloš Mitrović – predsjednik KUD “Most“ Bratunac i Đorđe Nikolić – kapiten izvođačkog ansambla. Članovi KUD “Most“ su se jutros vratili iz Grčke. Prethodnih sedam dana proveli su na grčkom ostrvu Tasos i tamo su učestvovali na 17. međunarodnom festivalu folklora “Magic green island“, kao i na festivalu posvećenom maslini.

“Utisci su sjajni, mislim da smo na pravi način predstavili naš KUD “Most“, ali i opštinu Bratunac. Na festivalu su učestvovali folklorni ansambli iz Rumunije, Gruzije, Bugarske i naravno domaćini iz Grčke. Mi smo bili jedini sa područja Srbije i Republike Srpske i privukli smo veliku pažnju, posebno srpskih turista, ali i svih ostalih koji su imali priliku da gledaju naše nastupe. Kao jedan poseban detalja istakao bih da su naši članovi igrali kolo na plaži, što je ostavilo odličan utisak na sve. Na festival smo vodili više od četrdeset članova, odnosno izvođački i pripremni ansambl. Trenutno imamo 140 članova i očekujemo rast, a ovakvi događaji tome mogu značajno doprinijeti. U julu, 6. i 7. idemo u Zakluse, kod Užica, na smotru folklora i nakon toga pravimo pauzu do druge polovine avgusta. Plan je da nabavimo dodatnu opremu, ali i da uvedemo nove koreografije“ neke su od stvari koje je istakao profesor Mitrović.

Đorđe Nikolić, pored toga što je kapitem izvođačkog ansambla, uspješno trenira i košarku.

“Kada počnu obaveze oko košarke i folklora, krajem avgusta, neće biti lako sve uskladiti, ali kada postoji volja sve se može. Mi smo u Grčkoj nastupili u dvije večeri. Prvo na 17. međunarodnom festivalu folklora “Magic green island“ pa onda i na festivalu posvećenom maslini. Pored Užičkog kola koje smo igrali na plaž i već smo ga pomenuli, predstavili smo i naše tradicionalne nošnje. Za pripremu koreografije prije nastupa potrebno je vježbati tri-četiri mjeseca, ali mi nadograđujemo i koreografije koje smo igrali ranije. Najveći utisak za sve nas iz Grčke je druženje sa članovima ostalih folklora, ali i svim ljudima koji su bili u tom trenutku na Tasosu i sa kojima smo imali kontakt. Pozvao bih sve mlade da nam se pridruže“ rekao je, između ostalog, Đorđe Nikolić.

M.V.