Tema dana – izviđači koji trenutno gostuju na „Rajskoj plaži“

Gosti našeg radio  programa u Bratuncu, u produkciji UPS Media, bili su izviđači iz Srbije kojima je već treću godinu za redom opština Bratunac domaćin, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bratunac, a riječ je o izviđačima iz: Beograda, Novog Sada, Vranja, Majur-a kod Šapca i Sremskih Karlovaca. Riječ je o grupi djece iz istoimenih gradova, čiji odredi broje i do tridesetoro djece na čelu sa svojim organizatorima i rukovodiocima, Jovanom Kocevskim („Zavičaj“ iz Vranja), Beatinom Živković („Raša Popov“ iz Beograda). Posljednjih sedam dana ovi mladi izviđači nastanjeni su na „Rajskoj plaži“, a njihovo oduševljenje o istoj možete pročitati u tekstu:

Odred „Raša Popov“ iz Beograda je osnovan 2018, pa je kao tako mlad odred rado primio sugestije starijeg  „Zavičaja“ iz Vranja da se ove godine nađu i svoje aktivnosti sprovedu na našem najljepšem kupalištu „Rajskoj plaži“. Kocevski ističe kako je ovo treća godina za redom koju on i “njegova djeca“ provode u našoj opštini. Takođe, kaže da su prezadovoljni rukovodećim ljudima naše opštine, te je to još jedan razlog njihovog dolaska ovdje. Posebnu pažnju su nam skrenuli na aktivnosti naših sugrađana, tačnije mještana Krasan Polja, koji su svojom nesebičnošću pomagali naše goste obezbjeđujući im potrebne namirnice za dalji ostanak kraj Drine.

Mlada Vera Đorđević nam je kazala da ona i njeni vršnjaci rano ustaju, čuvaju svoje tabore, a od aktivnosti koji joj se najviše dopadaju svakako su: paljenje logorske vatre, streličarenje, kupanje u Drini, planinarenje. Verina mentorka Beatrina navodi da je djeci svaki dan isplaniran od 7 do 11h, to je posebna vrsta izviđačkog programa koji oni konstantno njeguju i koriste: „Naravno, mi imamo i našu topo-školu, topografsku školu, čiji je instruktor kolega Jovan. Forsiramo i prelazak preko reke, sticanje veslačkih i plivačkih sposobnosti. Tu je i čvorologija, deca uče signalizaciju i tako šalju poruke.“

U razgovoru sa našim gostima smo saznali da je ova brojka mladih izviđača trebalo da bude skoro duplo veća i da je odred iz Kragujevca otkazao svoje učešće u aktivnostima zbog povrede jednog od organizatora.

Na njihov odabir mjesta za kampovanje presudila je upravo rijeka Drina i sve ono što ona pruža. S obzirom na to da je njihov ostanak u našem mjestu do 23.7., Jovan i Beatina će 21. za svoje članove (djeci uzrasta od 11 do 14 godina) organizovati neki vid raftinga, spusta niz Drinu od Bjelovca do „Rajske plaže“ što će im biti neka vrsta testa za sve ono što su do tada učili da rade.

Značaj onoga što ovi ljudi rade je i činjenica da se u proteklih 50 godina u Srbiji nije održavao tzv. „pokretni tabor“ za djecu, a da će oni u nekom narednom periodu uspjeti i to da realizuju. „To će vjerovatno biti jedan izazov za djecu jer će se lokacija kampa mijenjati svakih sedam dana“, ističe Kocevski.

Pred kraj našeg razgovora sa ovim interesantnim ljudima dobili smo informaciju da su njihovi odredi, kao simbol posjete u naš grad već tri godine, posadili tri tuje i da će tu tradiciju nastaviti ne bi li njihov rad dobio i na ekološkom značaju.

Ako želite vidjeti kako sve to izgleda i ako želite da upoznate Jovana i Beatinu, slobodne ih posjetite na „Rajskog plaži“ gdje će biti do 23. jula.

A.A.