Tema dana – Gost: Emina Mujčinović

Juče je u prostoriji za sastanke Doma kulture u Bratuncu održan sastanak povodom otvaranja i registracije  Udruženja porodica „Porodični ruralni edukativni centar“ u Bratuncu. Riječ je o udruženju koje je svoj rad otpočelo u Živinicama i s obzirom na to, u goste smo pozvali Eminu Mujčinović, člana i sekretaricu ovog udruženja u Živinicama. Gospođica Mučinović je u našoj radio-emisiji „Tema dana“ radio ekipi Ups medie podijelila osnovne informacije, a koje se tiču ovog udruženja:

„Udruženje porodica „Porodični ruralalni edukativni centar“ („PREC“) je osnovan u cilju podsticanja porodičnih udruženja a koji se bave poljoprivrednim poslovima. Ovaj centar je osnovan prije četiri godine, a nakon osnivanja ovog centra u Bratuncu očekuje se i otvaranje istoimenog udruženja u Srebreniku. Ovo udruženje je neprofitno, nevladino i stranački neorijentisano, a cilj je da se najviše pomogne poljoprivrednicima, registrovanim domaćinstvima koji imaju šta da ponude. Takođe, „PREC“ pomaže i omladini u potražnji poslova, kao i pripadnicama ženskog pola pri edukaciji i orijentaciji u poljoprivrednoj proizvodnji.“

Naša sagovornica nam je dala i informaciju da su partneri i organizatori ovog centra partneri iz Francuske, koji će krajem ovog mjeseca gostovati i u Bratuncu. Riječ je o organizaciji istog naziva koja je razvila oko 150 „škola“ ove vrste udruženja, naravno na prostorima Francuske. Ova tradicija pomaganja ljudima u ruralnim prostorima stara je 80 godina, a pored BiH, „PREC“ je svojim sredstvima pomogao i zemljama poput Maroka.

„Na jučerašnjoj sjednici predloženi su članovi upravnog odbora koji će na toj funkciji biti dok ne dođe do definitivnog dogovora, predložen je i vršilac dužnosti predsjednika udruženja tj predsjednika skupštine. Privremeni upravni odbor čine: Milan Đukić, Asim Dedić i Željka Katanić, koja je i trenutni sekretar ovog udruženja. Za privremenog vršioca dužnosti predsjednika udruženja i predsjednika skupštine, izabran je Slavoljub Mlađenović. Do moguće promjene ovog sastava doći će 30.avgusta, kada će svi članovi udruženja imati priliku da upoznaju partnere iz Francuske . Gospodin Mlađenović nam je rekao da želi da spoji ponudu planine Jahorine i rijeke Drine i kao takav jedinstven spoj, a kroz ovo udruženje, pomogne bratunačkoj regiji u ruralnoj sferi.“, rekla nam je gošća. Na jučerašnjem sastanku  smo takođe saznali da se ovakva vrsta udruženja planira otvoriti i u opštini Zvornik, kao i u Republici Srbiji u opštini Valjevo. Saradnik, tj partner bratunačkog „PREC-a“ biće i Suad Selimović, sekretar privredne komore tuzlanskog kantona, a koji je rodom iz opštine Bratunac.

Piše: A.A.