Tema dana – Gost: Brankica Radić

S obzirom na to da je nova školska godina pred nama, danas smo u našoj radio-emisiji „Tema dana“ ugostili Brankicu Radić, pedagoga u Osnovnoj školi „Vuk Karadzić“ iz Bratunca. Od naše gošće dobili smo niz informacija koje su vezane za broj upisane djece u ovoj školskoj godini, šta je sve poboljšano protekle i šta se sve planira poboljšati u ovoj godini.

„Ove godine je u prvi razred upisano 49 djece, što je za 9 više u odnosu na prošlu godinu. Formirana su dva odjeljena, ali je svakako stanje u svim školama dosta lošije u odnosu na prošle godine. Nismo u potpunosti sigurni da će se stanje narednih godina mijenjati što se tiče povećanja broja đaka, a čak ni činjenica da je u bratunačkom vrtiću popunjen kapacitet to ne dokazuje. Natalitet je u strašnom padu i jedino poboljšanje istog može doprineti boljoj slici što se tiče popunjenosti u osnovnim školama na području opštine Bratunac.“, ističe gospođa Radić.

Od naše sagovornice smo saznali da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ove godine pomaže osnovne škole, a tako i Osnovnu šlolu „Vuk Karadzić“.

„Riječ je o finansiranju udzbenika za prva dva razreda, kao i za ostale razrede ako su  u istim učenici iz porodica sa troje ili više djece. To je svakako ohrabrujuća vijest i za porodice lošijeg materijalnog stanja koje imaju više djece.“, ističe naša sagovornica.

Ove sedmice počinju razni seminari za stručno osoblje, nastavnike i učitelje što, po riječima naše gošće, poboljšava kvalitet rada učesnika seminara i pozitivno utiče na rad sa djecom. O radovima na zgradi Osnovne škole „Vuk Karadzić“ pedagog Brankica Radić rekla je sledeće:

„Prošle godine promijenjena je stolarija na zgradi naše škole i poboljšani su uslovi u fiskulturnoj sali. Ove godine se i dalje planira raditi na poboljšavanju izgleda centralne škole kao i enterijera, a preko Savjeta učenika radiće se i na uređivanju školskog dvorišta. U planu je da se u ovoj školskoj godini obnovi mokri čvor u područnoj školi u Bjelovcu.“

Za kraj naše radio-emisije „Tema dana“ UpsMedia, gospođa Radić je svim svojim kolegama zaposlenim u prosvjeti poželjela srećan početak nove školske godine, a djeci da pozitivnog stava uđu u  nove „školske pobjede“.

Piše: A.A.