Tema dana – francuski jezik i poezija – gost Stefan Popović

Gost emisije “Tema dana“ u sklopu našeg radio programa bio je Stefan Popović, apsolvent francuskog jezika i književnosti Univerziteta u Nišu.

Sa njim smo prvo pričali o tome zašto se odlučio da studira baš ovaj jezik, o specifičnostima jezika i o glumačkoj trupi sa kojom je nastupao u državama regiona, ali i u Francuskoj.

“Moja prva želja je bila da studiram “DIF“, ali sam se, ipak, odlučio za francuski jezik. Za to su najviše zaslužni profesori iz srednje škole i želja da upoznam francusku kulturu, ali i državu. Francuski jezik je melodičan i veoma rasprostranjen u Evropi (pored Francuske, Valonija u Belgiji, Švajcarske, Luksemburg…), ali i u velikom broju afričkih zemalja, kao i u Kanadi i nekim ostrvskim državama. Kada govorite više jezika, više vredite i širite svoju ličnost na kulturnom planu. Poznavanje više jezika donosi vam i veće mogućnosti u poslovnom smislu. Što se tiče glumačke trupe, ona je formirana u sklopu Univerziteta u Nišu. Nastupamo sa predstavamo na francuskom jeziku. Nastupali smo na više frankofonih festivala: u Grčkoj, Francuskoj, Sloveniji, kao i u Srbiji, naravno. To je jedno nestvarno iskustvo, koje donosi puno poznanstava i druženja. Francuzi su pohvalili izgovor svakog od nas iz trupe, pošto nisu znali da se na našim prostorima toliko dobro priča francuski“ rekao je Stefan Popović.

U drugom dijelu emisije, pričali smo o francuskoj poeziji, a naš gost je recitovao i dio pjesme “Barbara“ od Žaka Prevera.

“Na trećoj godini imali smo predmet “Francuska poezija od Bodlera do Malarmea“ i jedna od predispitnih obaveza je bila recitovanje. Profesor Vladimir Đurić je smatrao da to dobro radim, tako da sam počeo da učestvujem u “Večerima francuske poezije“, ali i aktivnostima u školama i na fakultetu. Kod nas na kulturnim događajima nema mnogo publike, osim starijih ljudi. Mislim da je razlog za to ono što nam se servira putem većine medija i to ima negativan uticaj na pravu kulturu“ nadovezao se Popović.

Za kraj smo pričali malo i o sportu.

“Trenirao sam košarku duže od deset godina. Trenutno se bavim amaterskim sportom i igram amatersku ligu u Nišu. Tokom ovog odmora igraću turnire u basketu, u Ljuboviji i Srebrenici. Moram da kažem da bih svima toplo preporučio da provedu odmor pored Drine, na Rajskoj plaži, pogotovo. Poruka za mlade je da se više bave sportom i da razvijaju svoje kulturne vidike“ zaključio je Stefan Popović.

M.V.