Tema dana – 7.11.2018. – Rješavanje problema pasa lutalica u Srebrenici

U današnjoj emisiji „Tema dana“ ugostili smo Cvijetina Maksimovića, načelnika Odjeljenja za privredu i razvoj opštine Srebrenice. Povod gostovanja bio je jučerašnji radni sastanak u Srebrenici sa temom „Rješavanje pitanja pasa lutalica na području opštine Srebrenica“.
„Mi na području opštine Srebrenica zaista imamo problem pasa lutalica, kako ruralni tako i urbani dio. Juče su se na sastanku otvorila mnoga pitanja kako sistemski riješiti sve ovo. Svjesni smo da je do sada rajproblem bio rješavan angažovanjem preduzeća ‘Glod’ iz Istočnog Sarajeva koje se bavi hvatanjem pasa lutalica, ali to nije dalo rezultate s obzirom da svaka ta akcija hvatanja pasa lutalica košta blizu hiljadu maraka, a nema adekvatnih rezultata jer se poslije nekog vremena psi ponovo pojave na ulicama. Što se tiče urbanog dijela opštine, imamo primjedbe od strane građana i škola da psi u urbanom dijelu, posebno kod škole, čine probleme učenicima, posebno kada su pauze za odmor. Što se tiče ruralnih dijelova, bilo je nekoliko napada pasa lutalica u toku prošle i ove godine na poljoprivedna domaćinstva i sitnu stoku pogotovo. Opština je imala i određene zahtjeve za nadoknadu štete koje smo isplatil. Mi hoćemo na jedan dobar način da to riješemo, ovaj sastanak je i bio prilika za to. Imali smo pokušaj da sa organizacijom ‘Silver Dog’ riješimo problem kroz izgradnju prihvatilišta, ali do danas to nije riješeno. Ima nekih pomaka, ali to ide sporo. Prihvatilište za pse je trebalo da bude u naselju Gostilj, ali zbog građana koji su bili protiv, dislocirano je u zaseok Lipa. Tu opet imamo probleme i sa putnom infrastrukturom, struja, voda, mi jesmo za to, podržavamo to, i finansijski i na svaki drugi način, ali moramo više raditi na tome, i Opština i Udruženje ‘Silver dog’. Vjerujem da ćemo imati uskoro skupštinsku odluku koja će tretirati pitanja držanja kućnih ljubimaca, samim tim i pasa“, istakao je, između ostalog, naš sagovornik, te dodao da građani u Srebrenici imaju mogućnost da besplatno sterilišu svoje ljubimce.
„Juče je na sastanku prisustvovao i predstavnik veterinarske stanice ‘InVent’ iz Srebrenice, koji je ovlašten za rješavanje vakcinacije, sterilizacije pasa. Napomenuli su da ono sedmično imaju mogućnost sterilizacije dva psa, i da građani mogu to da urade u toj veterinarskoj stanici. Dat je prijedlog i da opština finansijski pomogne, kako bi se povećao broj pasa koji oni mogu da sterilišu, kako bi u tom dijelu smanjili priraštaj pasa na području opštine, posebno pasa lutalica. Mi ćemo u narednom periodu razmatrati i tu mogućnost“, istakao je Cvijetin Maksimović.