Tema dana – 24.10.2018. – Duško Pejić

U današnjoj emisiji „Tema dana“ ugostili smo profesora Duška Pejića. Teme o kojima smo razgovarali su knjiga i književnost, predstojeći odlazak učenika na Sajam knjiga u Beogradu, kako djecu navići na knjigu i čitanje, ali smo razgovarali i o narednom, trećem po redu, broju časopisa „Srebrni vijenac“ koji bi trebao polovinom novembra da bude završen.

„Vrijeme se mijenja, ne mislim ja da se ikada više čitalo, nikada knjiga, nažalost, nije imala neko bitno mjesto koliko su imale neke druge stvari. Nije samo riječ o knjizi, i porodica i sve ostale stvari koje su bitne zapostavljene su danas. I lektira u školama bi trebala pretrpjeti neke sitne promjene, uskladiti se sa vremenom. Takvo je vrijeme koje ne dozvoljava ljudima da sjednu i čitaju romane od 500 i više strana, pa čini mi se i danas što se piše, to su sve kratke forme ili romani koje možemo za jedno poslijepodne pročitati. Dakle, mora se uskladiti sa vremenom, sa tempom života. Djecu pokušavam zainteresovati za određenu knjigu tako što ih učim da radnju primijenimo na naše živote, da se pronađu u tim knjigama, da shvate da one ne govore o nečemu što je strano i što je to neko nekad davno pisao, nego to govori i o sadašnjem životu koji žive oni, koji živimo svi. Pa i jedan od načina je upravo odlazak na Sajam knjiga. Naša škola tradicionalno ide na Sajam, jer smo ga prepoznali kao bitnu manifestaciju koja ima vaspitno-obrazovni karakter. Odziv učenika je veliki, skoro 200 učenika se prijavilo“, rekao je Duško.

Za kraj, povodom sedmice koju posvećujemo knjizi pitali smo profesora Pejića koju knjigu preporučuje: „Mogao bih preporučiti jednu knjigu. Ja sam je nekada kod kuće imao, zbog nje sam, ja mislim, i zavolio knjigu, čitao sam je nekoliko puta, uvijek se vraćao, a to je roman ‘Mati’ Maksima Gorkog“.